Filiala bibliotecii județene ”Ovid Densusianu” de la Liceului „Téglas Gábor” din Deva a fost modernizată și redeschisă pentru cititori

Home Educație Filiala bibliotecii județene ”Ovid Densusianu” de la Liceului „Téglas Gábor” din Deva a fost modernizată și redeschisă pentru cititori
Filiala bibliotecii județene ”Ovid Densusianu” de la Liceului „Téglas Gábor” din Deva a fost modernizată și redeschisă pentru cititori

În ultimii ani, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva s-a străduit să schimbe înfățișarea spațiilor în care-și desfășoară activitățile atât la sediul central, cât și la toate filialele noastre, beneficiind în acest scop de sprijinul Consiliului județean Hunedoara, în subordinea căreia se află.

Dintre filialele care au beneficiat de ample lucrări de modernizare, de reabilitare, de aducere a spațiilor la standarde demne de o bibliotecă ce poate satisface exigențele impuse de secolul în care trăim face parte și Filiala Nr. 3, cea care e situată în incinta Liceului „Téglas Gábor” din Deva.

”Toate lucrările pe care le-am făcut aici – de la zugrăveli în întreaga incintă, achiziționarea de mobilier nou, ergonomic, la montarea unor rafturi mai funcționale și dotarea cu 11 calculatoare de ultimă generație cu acces gratuit la internet – au avut drept rezultat un spațiu plăcut, primitor, în care utilizatorii pot veni cu plăcere. Mulțumim pentru acest lucru Consiliului Județean Hunedoara, domnului Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, și domnului Costel Avram, administrator public în cadrul Consiliului Județean Hunedoara, care au înțeles de la bun început rolul și importanța Bibliotecii Județene în mijlocul comunității hunedorene”, a declarat Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene.

La redeschiderea acesteia, organizată în cadrul unei mici festivități care a avut loc în aceste zile, a participat și administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. Acesta s-a declarat mulțumit de investițiile care au fost realizate în modernizarea acestui spațiu cultural și educațional, arătându-se încântat de faptul că această filială a Bibliotecii județene are un apreciabil fond de carte. ”A fost o deosebită plăcere vizita pe care am făcut-o la Filiala nr. 3 a Bibliotecii Județene ,,Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva din incinta Liceului ,,Téglas Gábor” din Deva, care s-a redeschis publicului în aceste zile. Am putut să constat că această filială, care se adresează comunității maghiare, are acum o nouă înfățișare, este reabilitată, modernizată și dotată cu mobilier nou și cu calculatoare de ultimă generație. Mă bucur mult că instituția pe care o reprezint, Consiliul Județean Hunedoara, a sprijinit realizarea unor lucrări de modernizare extrem de binevenite și așteptate de numeroșii utilizatori ai acestui spațiu. Biblioteca Județeană merită din plin felicitări și urarea de a fi întotdeauna la înălțime în tot ceea ce face”, a declarat Costel Avram.

Filiala Nr. 3 a Bibliotecii Județene funcționează din anul 2009 și este prin excelență destinată comunității maghiare din Deva, elevilor Liceului „Téglas Gábor” și oricui dorește să consulte documente în limba maghiară.

Fondul de carte în limba maghiară este foarte bogat și divers. Dintre cele aproximativ 10.500 de documente, se remarcă cele 24 de cărți vechi, apărute în secolul XIX. Cea mai veche carte este tipărită în anul 1847 și este scrisă de un clasic al literaturii maghiare, Kisfaludy Károly. De asemenea, se găsește aici o ediție din 1897 a dramei istorice „Bánk Bán” de Katona József, o istorie a germanilor și una a italienilor. Nu lipsesc nici cărți ale celorlalți clasici ai literaturii maghiare – Arany János, Jókai Mór, Petöfy Sándor –, precum și ale unor mari scriitori moderni ca Moricz Zsigmond, Krúdy Gyula, Babits Mihály, Karinthy Frigyes etc.

Cititorii mai pot găsi aici cărți pentru copii, enciclopedii din diverse domenii, într-o ambianță plăcută, iar colegul nostru le poate oferi informații cu amabilitate și competență.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” apreciază că existența Filialei Nr. 3, filiala de carte în limba maghiară, se dorește a fi și reușește să fie o bibliotecă publică de nivel european, capabilă să ofere servicii de bibliotecă de bună calitate comunității maghiare din Deva și din județul Hunedoara.