Premiera piesei ”Moartea lui Ipu”, în regia lui Sorin Militaru, deschide anul artistic al Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură Premiera piesei ”Moartea lui Ipu”, în regia lui Sorin Militaru, deschide anul artistic al Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani
Premiera piesei ”Moartea lui Ipu”, în regia lui Sorin Militaru, deschide anul artistic al Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Premiera care deschide anul cultural-artistic 2022 la Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani, aduce în atenția publicului spectacolul ”Moartea lui Ipu”, după nuvela omonimă a lui Titus Popovici.

Tema piesei de teatru o constituie războiul, eveniment dramatic care declanșează situații tragice și absurde, în acelasi timp. În nuvela lui Titus Popovici, punctul de plecare îl reprezintă o întâmplare petrecută în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, într-un sat transilvănean unde este ucis un soldat german. Autorităților li se cere, sub amenințarea cu execuția, să fie prins vinovatul. Autoritățile găsesc o formulă de compromis, exercitând presiuni asupra lui Ipu, prostul satului, spre a-l determina să se autodenunțe ca ucigaș al soldatului neamț. Acesta accepta, deși nu era vinovat, cerând, în schimbul morții sale, o bucată de teren care să le fie oferit rudelor lui. Pregătirea lui Ipu pentru moarte este una cu adevărat dramatică, dar într-un final, execuția nu mai are loc, după ce nemții fug din sat. Povestitorul, un copil orfan, bun prieten al lui Ipu, este de fapt cel vinovat de uciderea soldatului german. Sfârșitul nuvelei este de-a dreptul grotesc: Ipu, îmbrăcat în cel mai bun costum al său, plânge, pentru că odată cu salvarea de la moarte i s-a năruit unica șansă de a fi considerat om.

Spectacolul de teatru ”Moartea lui Ipu” după Titus Popovici este pusă în scenă la Petroșani de noul regizor artistic al Teatrului ”I.D. Sîrbu”, Sorin Militaru. Unul dintre cei mai importanți regizori de teatru din România, la acest moment, Sorin Militaru s-a alăturat din acest an echipei de la teatrul din Petroșani, după ce acesta a mai montat aici alte trei spectacole: ”Casa Bernardei Alba” (în 2011), ”D-ale carnavalului (în 2012) și ”Cu sufletul nu-i de glumit” (în 2013).

Originar din Buzău, absolvent al Facultății de teatru (secția regie) din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” (la clasa Cătălinei Buzoianu), Sorin Militaru a mai lucrat ca regizor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț (2005-2007) și ca director artistic la Teatrul de Stat din Constanța (2007-2010), însă a regizat alte zeci de spectacole la diverse teatre din România, Ungaria, Serbia și Austria și este, de asemenea, laureat al unor Premii UNITER pentru regie și pentru cel mai bun spectacol. La începutul carierei a cochetat și cu televiziunea, fiind (între 2000 și 2002) regizor colaborator la TVR și PRO TV, respectiv (între 1998-2000) producător la Prima TV.

Pentru primul său spectacol în calitate de regizor artistic al teatrului din Petroșani, Sorin Militaru i-a cooptat în montarea piesei ”Moartea lui Ipu” după Titus Popovici pe dramaturgul Daniel Oltean, scenograful Wilhelmina Kuron Bekesi, compozitorul Ovidiu Iloc și actorii Matei Șchiopu, Rareș Tudorașcu, Ciprian Vultur, Corina Vișinescu, Daniel Cergă, Stelian Roșianu, Mihai Sima, Simona Codreanu, Andrada Dobre, Alexandru Cazan, Oana Liciu-Gogu, Dorin Ceagoreanu, Sergiu Fîrte, Izabela Badovics, Nicoleta Niculescu, Oana Crișan, Radu Tudosie, Laurețiu Vlad, Cliuța Șușu.

Având în vedere restricțiile privind numărul spectatorilor care pot fi prezenți în sală, spectacolul ”Moartea lui Ipu” va fi prezentat la Petroșani într-o dublă premieră, vineri, 21 ianuarie 2022, respectiv sâmbătă, 22 ianuarie 2022, de la orele 18,00.