Primăria Petroșani a obținut cel mai bun preț la energie electrică din acest an, tranzacționat la Bursa Română de Mărfuri

Home Administrație Primăria Petroșani a obținut cel mai bun preț la energie electrică din acest an, tranzacționat la Bursa Română de Mărfuri
Primăria Petroșani a obținut cel mai bun preț la energie electrică din acest an, tranzacționat la Bursa Română de Mărfuri

Pe o piață energetică dramatică, cu prețuri foarte mari care pun în dificultate bugetele administrațiilor publice locale din întreaga țară, Primăria Municipiului Petroșani a reușit să obțină, în această dimineață, pe Bursa Română de Mărfuri, cel mai mic preț la energia electrică înregistrat de la începutul anului.

Administrația publică de la Petroșani s-a confruntat în aceste zile cu o situație extrem de dificilă din punct de vedere al tarifelor la energia electrică. La finele anului trecut, furnizorul de energie pentru tot ceea ce înseamnă iluminat public a denunțat unilateral contractul, din cauză că tariful convenit (de 600 lei/MWh) nu mai era sustenabil pe piața de energie liberalizată. În aceste condiții, autoritățile locale de la Petroșani s-au văzut puse în situația de a a achiziționa energie electrică de la un Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), potrivit reglementărilor legale, la un tarif sufocant pentru bugetul local, de 3.300 de lei/MWh, un tarif de 5 ori mai mare față de cel contractat inițial.

În aceste condiții, după cum informează primarul Tiberiu Iacob Ridzi, Primăria Municipiului Petroșani a făcut toate eforturile pentru a putea funcționa și pentru a menține iluminatul public, astfel încât locuitorii municipiului Petroșani să nu aibă de suferit din cauza prețurilor sufocante percepute de furnizorii de energie electrică.

În acest context, profitând de faptul că Primăria Petroșani este afiliată, din 2013, la Bursa Română de Mărfuri, instituția a reușit să obțină, în urma unei licitații organizate pe bursă, cel mai bun tarif de energie înregistrat de la începutul acestui an. ”În urma unei proceduri de achiziție la care au participat trei ofertanți, am reușit să obținem pe Bursă un preț de 990 lei/MWh, cel mai mic preț ofertat de la începutul acestui an. Acest lucru a fost posibil datorită seriozității de care am dat dovadă în raport cu furnizorii de servicii de-a lungul vremii, dar și al solvabilității administrației publice locale”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Noul tarif urmează să intre în vigoare cel mai târziu din data de 1 februarie 2022. Cantitatea tranzacționată este de 3.600 de MWh/an, cu un consum mediu de 300 MWh/lună.

Primarul Tiberiu Iacob Ridzi spune că, din păcate, pentru luna ianuarie Primăria Municipiului Petroșani va fi nevoită să achite o factură în valoare de circa un milion de lei pentru energia electrică, asta în ciuda tuturor măsurilor care au fost luate pentru a limita consumul de energie, respectiv modificarea programului de funcționare a iluminatului public, decuplarea iluminatului de sărbători mai repede decât era preconizat, reducerea consumului de energie electrică la instituțiile din subordinea Primăriei Municipiului Petroșani. Chiar și așa, explozia prețurilor la energie face ca valoarea facturii pentru energia electrică aferentă consumului din luna ianuarie 2022 să fie de 5 ori mai mare față de cea aferentă lunii decembrie 2021, când factura la energie electrică a fost de aproximativ 200.000 de lei.