„Fluturi cu soare”, expoziție de artă plastică semnată de Christian Paraschiv, la Palatul Magna Curia din Deva

Home Cultură „Fluturi cu soare”, expoziție de artă plastică semnată de Christian Paraschiv, la Palatul Magna Curia din Deva
„Fluturi cu soare”, expoziție de artă plastică semnată de Christian Paraschiv, la Palatul Magna Curia din Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva este gazda unei noi expoziții de artă plastică, aceasta urmând a fi vernisată  joi, 20 ianuarie 2022, de la ora 11:00, în spațiul expozițional al Palatului Magna Curia din Deva.

Intitulată „Fluturi cu soare”, expoziția este semnată de artistul plastic Christian Paraschiv și urmează să fie găzduită, în perioada 20 ianuarie – 19 februarie 2022, în sălile destinate Artelor Vizuale din Palatul Magna Curia. Pe simeze se regăsesc desene şi acuarele pe hârtie, lucrări realizate în ulei pe pânză şi în tehnică mixtă, având la bază experienţe proprii ale artistului Christian Paraschiv. Expoziţia cuprinde lucrări inspirate de simbolistica termenului eikon, unde obiectul preluat din arta populară devine semnificativ pentru un loc anume, după cum explică şi artistul în interviul realizat de Elite Art Gallery: «Memoria coexistă cu traiul simplu în normalitate; parfumul Coco Chanel coexistă cu Paciuli.» Dar, regăsim şi picturi din seria intitulată «Murături», începută în anul 1972, sau lucrări precum «Poarta», «Lada de zestre», «Cruce I, II» , legate de identitate şi de timpul redescoperit în România. Maestrul lucrează forţând limitele, experimentând trinomul memorie-identitate-exil, iar tema corpului uman – adesea auto-referențială – joacă un rol major în creaţia sa.

Artistul Christian Paraschiv s-a născut la 24 decembrie 1953, a studiat şi a absolvit Institutul de Arte Plastice «Nicolae Grigorescu» din București, în anul 1978 şi, s-a remarcat în decursul anilor ’80 ca precursor al artei experimentale româneşti. „Christian Paraschiv este unul din membrii fondatori ai grupului Prolog, un artist desăvârşit care trăieşte în Franţa, iar evenimentul la care vă invităm este de excepţie, cuprinzând lucrări din mai multe perioade ale artistului”, arată  Mircea Popiţiu, curator al acestei expoziții de artă.

Pornind de la studiile anatomice ale propriului corp, de la cercetări ale ADN-ului uman, de la investigaţii despre tehnică şi imagistică medicală, la modalităţi de prelevare a celulelor pentru realizarea pielii artificiale, artistul demonstrează că mereu a fost preocupat de zona experimentalistă a Bio-Artei. Astfel de lucrări au devenit reprezentative, fiind valorificate în colecții de stat și private din România şi din străinătate. Mai târziu, în anul 1986 s-a mutat la Paris, unde va expune des, iar în România este reprezentat de Galeria Romană, unde a organizat o expoziție personală în anul 2017, dar împreună cu colegii din Grupul Prolog a participat şi la expoziții de grup.

”Artistul experimentează tematici unicat, care explorează orizonturi neînchipuite, cu menirea de a le împărtăşi cu lumea şi soluţionează idei autentice şi concepte moderne în manieră personală. Christian Paraschiv este deschizător de drumuri şi un artist desăvârşit, care se încadrează în postmodernismul internaţional”, spune muzeograful dr. Diana Pantea.

Artistul Christian Paraschiv spune că locul din faţa șevaletului este pentru el și un loc de meditaţie. ”Gândurile aleargă în jurul meu ca niște fluturi încălziţi de soare și încerc să ordonez ceea ce simt, ceea ce văd sau ceea ce gândesc. În paralel, televizorul merge, debitând știrile aproape în surdină, obișnuinţă luată în comunism, prin anii ‘80, când așteptam cu toţii să se întâmple ceva și nu se întâmpla niciodată nimic! Apoi, uitându-mă la picioarele mele înghesuite lângă șevalet, descopăr felurite tuburi de culoare, găleţi cu pigmenţi sau amestecuri, borcănașe cu pensule ce așteaptă utilizarea, iarăși culori, cărbuni, creioane, totul este o bucurie pentru cel iniţiat. Mă simt bine în lumea asta a culorilor fără de sfârșit!”– menţionează artistul Christian Paraschiv.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 20 ianuarie – 19 februarie 2022, de marți până duminică, conform programului de vizitare a Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara.