Noi aprecieri internaționale pentru artistul fotograf Francisc Nemeth

Home Cultură Noi aprecieri internaționale pentru artistul fotograf Francisc Nemeth
Noi aprecieri internaționale pentru artistul fotograf Francisc Nemeth

Pentru Francisc Nemeth, cel mai titrat și, prin urmare, cel mai apreciat, artist fotograf din regiunea Văii Jiului, anul 2022 a început cu dreptul, sub același semn al excelenței cu care sunt validate lucrările sale de artă fotografică, peste tot în lume.

După un final de an 2021 apoteotic, în care lucrările maestrului Francisc Nemeth și-au găsit un loc de cinste pe simezele unor reputate Saloane internaționale de artă fotografică, cum sunt cele cuprinse în circuitul FKNS SLM Circuit 2021” – Luxemburg – Montenegro, unde acesta a obținut și două premii importante pentru remarcabilele sale creații ”Waterfall Bigar” (”Cascada Bigăr”) premiată în Montenegru și ”Yin Yang” (probabil cea mai inspirată și valoroasă creație a anului 2021 în arta fotografică), premiată în Luxemburg, artistul fotograf Francisc Nemeth deschide, sub același imperiu al succesului, și noul an 2022.

De data aceasta, veștile bune vin din Asia, acolo unde lucrări mai vechi din portofoliul artistului fotograf vulcănean, dar și din rândul celor mai noi creații realizate de acesta în toamna anului trecut, după ce a reușit să-și redeschidă studioul fotografic amenajat într-un garaj, au fost selectate și expuse în cadrul Saloanelor internaționale de artă fotografică din India, Sri Lanka și Bangladesh, la care se adaugă și un important salon european, cel din Portugalia, unde alături de lucrările celor mai importanți artiști fotografi din lume se regăsesc și cele ale artistului Francisc Nemeth, singurul artist român prezent pe simezele acestor evenimente artistice de anvergură.

”Am încheiat un an cu satisfacții mari în plan artistic și am început noul an sub aceleași auspicii. Din septembrie am inaugurat mini-studioul în garaj și am realizat acolo imagini frumoase cu câteva modele deosebite. Am reușit să obțin cu acestea și trei premii internaționale. Dincolo de vârsta mea, atunci când lucrez la elaborarea unor noi creații fotografice, acest lucru mă motivează și mă încurajează să trimit lucrări și la saloanele de artă fotografică, pentru a onora și în acest fel calitatea mea de artist fotograf EFIAP, chiar dacă lucrul acesta îmi golește ”punguța cu doi bani”. Dra trebuie să recunosc că e poate și o doză de mândrie, atât pentru mine, ca autor cât și pentru modelele, să fi singurul autor din România cu fotografii selecționate de jurii internaționale și expuse în aceste saloane de prestigiu de pe întregul mapamond. E un moment cu încărcătură patriotică, să apară numele România și tricolorul pe frontispiciul unei galerii de artă, undeva departe în lume, în cadrul unui salon de artă fotografică, pentru că tu singur ai reușit să o reprezinți cu cinste. Mulțumesc în mod special modelelor, cu care am colaborat recent și în trecut, pentru frumusețea și talentul lor, pentru faptul că au decis să colaboreze cu mine. Toate realizările și aprecierile pentru fotografiile artistice, pe care le-am realizat împreună, sunt în egală măsură și meritul lor!”, a declarat artistul fotograf Francisc Nemeth.

Acesta spune că aprecierile de care se bucură lucrările sale îi dau puterea de a-și continua cu aceeași pasiune și elan, activitatea în acest domeniu, după mai bine de jumătate de secol în care lucrările sale de artă fotografică au făcut deja de câteva ori ocolul Pământului, bucurând iubitorii de artă fotografică din întreaga lume.