Trei studenți din Petroșani selectați să participe la ”European Student Assembly” în Strasbourg

Home Educație Trei studenți din Petroșani selectați să participe la ”European Student Assembly” în Strasbourg
Trei studenți din Petroșani selectați să participe la ”European Student Assembly” în Strasbourg

Un număr de 15 studenți din cadrul universităților care constituie Consorțiul academic european EUREKA-PRO, vor participa în primăvara acestui an, la ”Adunarea Studenților din Europa”, (European Student Assembly), reuniune care va avea loc în orașul francez Strasbourg, una din Capitalele Uniunii Europene.

Trei dintre cei 15 studenți EUREKA-PRO vor reprezenta la acest eveniment România și Universitatea din Petroșani, în timp ce consorțiul european din care este parte instituția academică din Valea Jiului, va mai trimite la această reuniune studențească europeană, 5 studenți de la Universitatea din Leon (Spania), 2 studenți de la Universitatea de Științe Aplicate din Mittweida (Germania), 2 studenți de la TU Bergakademie din Freiberg (Germania), doi studenți de la Universitatea Tehnică din Creta (Grecia) și un student de la Montanuniversität din Leoben (Belgia).

Sesiunea inaugurală a Adunării Studenților Europeni va reuni reprezentanți ai studenților desemnați din toate cele 41 de alianțe universitare europene (AUE), conferința urmând să aibă loc la sediul Parlamentului european de la Strasbourg, în zilele de 3 și 4 martie 2022. Evenimentul va reuni un total de 260 de studenți din 30 de țări, reprezentând 142 de universități și diverse medii academice.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin spune că această sesiune inaugurală va fi prima dintr-o serie de adunări care vor oferi studenților o voce publică în Uniunea Europeană și consideră că prezența studenților de la Universitatea din Petroșani la acest eveniment evidențiază o dată în plus statutul instituției academice din Valea Jiului de universitate europeană.

”Prezența Universității din Petroșani, alături de alte 6 universități europene, în cadrul consorțiului academic EUREKA-PRO, finanțat direct de Uniunea Europeană conferă universității noastre nu doar un statut onorant de universitate europeană, ci deschide o serie de oportunități pentru universitatea noastră și, mai ales, pentru studenții noștri. După cum se știe, Consorțiul EUREKA PRO a fost selectat din cele peste 1000 de consorții academice care au depus cereri de finanțare pe acest program de consolidare a consorțiilor universitare din UE. Cu toate că, în ultimii ani, activitatea din cadrul consorțiului EUREKA PRO, respectiv interacțiunea dintre cadrele didactice și studenții universităților partenere, a fost una preponderent on-line, anul 2022 deschide perspectiva reluării întâlnirilor în universitățile partenere, deschizând noi oportunități pentru studenții noștri. De altfel, sunt bucuros să constat că activitatea studenților Universității noastre a fost una foarte bună în cadrul EUREKA PRO, fapt confirmat acum, din nou, prin selectarea unui număr de 3 studenți de la Petroșani, dintre cei 15 care vor reprezenta Consorțiul EUREKA PRO, în martie, la Strasbourg, la sesiunea inaugurală a Adunării Studenților Europeni”, a declarat prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

În altă ordine de idei, Alianța universitară EUREKA PRO se pregătește și pentru extindere, după ce așa cum precizează rectorul Radu Sorin, alte două universități europene, cu similitudini în ceea ce privește aria specializărilor cu celelalte 7 universități existente, dar provenind din zone cu totul și cu totul diferite. Este vorba despre o universitate din Belgia, iar o alta care ar putea fi selectată din rândul uneia din țările nordice, fie din Franța sau Italia.