Regal de poezie la Petroșani, cu ”Dor și drag de Dragobete”

Home Cultură Regal de poezie la Petroșani, cu ”Dor și drag de Dragobete”
Regal de poezie la Petroșani, cu ”Dor și drag de Dragobete”

”Dor și drag de Dragobete”. Sub acest generic a avut loc, în avanpremiera sărbătorii iubirii la români, miercuri, 23 februarie 2022, un excepțional eveniment cultural organizat de Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara.

În cadrul acestui eveniment, într-un ”mise-en-place” elegant amenajat în foaierul teatrului din Valea Jiului, în care și-au găsit locul și atenția publicului cele mai frumoase poezii de dragoste din creația inegalabililor scriitori români Mihai Eminescu, George Topârceanu, Ion Minulescu, Elena Farago, Lucian Blaga, Nichita Stănescu, Nicolae Labiș, Magda Isanos, Nina Cassian, Ana Blandiana, Alexandru Andrieș sau Mircea Cărtărescu, au fost invitați să dea glas propriilor lor creații poetice o seamă de valoroși reprezentanți ai culturii literare din județul Hunedoara, de la reputații scriitori Paulina Popa, Dumitru Hurubă, Ioan Dan Bălan, Elisabeta Bogățan, Ladislau Daradici, Aurelian Sârbu și Dumitru Tâlvescu, până la poeții poate cu mai puține ”galoane” dar evident cu același remarcabil talent, Camelia Ardelean, Ruben Bucoiu, Mariana Ghicioi, Anca Ciolca, Mirela Cocheci, Nicolae Crepcia, Florentina Mitrică, Dorel Neamțu, Dan Orghici, Elena Petruț, Carmen Pinte, Miron Simedrea, Petronela Vali Slavu, Victoria Stoian sau Adriana Tomoni.

Alături de acești remarcabili scriitori și artiști hunedoreni care au dorit să fie prezenți cu slova și cu cântul la sărbătoarea românească a Dragobetelui, așa cum se întâmplă la majoritatea activităților culturale derulate în județul Hunedoara, publicului iubitor de cultură li s-au alăturat și reprezentanți ai Consiliului Județean Hunedoara, prin administratorul public Costel Avram, vicepreședintele Ion Bădin și consilierul județean Doinița Maria Bălănesc. Amfitrion a fost și de această dată inimosul promotor al culturii hunedorene Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Denușianu” din Deva. Acesta a relevat faptul că mai presus de orice, Dragobetele semnifică iubirea, acest sentiment primordial care, așa cum știm de la Dante, „pune în mișcare soarele și astrele”. ”Este acel sentiment de „dor și drag” care i-a cuprins, îi cuprinde și îi va cuprinde pe toți atât timp cât va exista această lume. Tezaurul spiritual românesc, cântecele noastre și versurile creatorilor anonimi și ale marilor noștri poeți, toate cuprind ca într-o ladă de zestre creații dedicate dragostei. Veche de secole, sărbătoare dragă românilor, transmisă peste generații, Dragobetele, numit și Cap de primăvară, este simbolul speranței, al renașterii naturii și al iubirii. Bogată în semnificații și simboluri, sărbătoarea de Dragobete face parte din patrimoniul spiritual al poporului român, din tezaurul de tradiții și obiceiuri care nu-și pierd prospețimea odată cu trecerea timpului pentru că sunt preluate și transmise din generație în generație”, a spus Ioan Sebastian Bara.

Nu doar mulțumit de succesul unei activități culturale pe care a avut inspirația să o propună celor două instituții de cultură organizatoare, ci fascinat de reprezentațiile lirice ale poeților hunedoreni, Costel Avram (administratorul public al județului Hunedoara) s-a declarat entuziasmat de regalul de poezie desfășurat, cu acest prilej, la Petroșani. ”A fost o seară minunată. Un Dragobete inspirat, pe alocuri cu sclipiri de geniu, care s-a oprit la teatrul din Petroșani. Discret și misterios, nu s-a lăsat privit, dar am profitat, eu și o mână de norocoși, de urmele prezenței sale. Felicit organizatorii, Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, Consiliului Județean Hunedoara pentru aceste momente de maximă sensibilitate. Și-i felicit, înainte de toate, pe admirabilii scriitori hunedoreni pentru bucuria de a-i auzi recitând propriile creații, pentru bucuria de a-i cunoaște, de a le simți emoția, de a le înțelege clipele acelea în care versurile li se aștern liniștite pe coala albă”, a declarat Costel Avram.

Și pentru vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara, Ion Bădin evenimentul cultural de la Petroșani a fost unul demn de admirație. ”M-am simțit extraordinar în această companie selectă a oamenilor de cultură ai județului nostru, cărora le mulțumesc pentru prestația lor de excepție. Îi felicit și pe Sebastian Bara și Irina Bodea-Radu, cei doi manageri ai instituțiilor organizatoare care au reușit să construiască această minunată punte între oamenii de cultură și toate ținuturile hunedorene și îmi exprim convingerea că vom mai avea ocazia să vedem multe astfel de evenimente culturale de anvergură, pentru organizarea cărora Consiliul județean Hunedoara va da întotdeauna sprijinul necesar”, a declarat Ion Bădin.

Consilierul județean Doinița Maria Bălănesc apreciază, la rândul său, că această reuniune a unor oameni de excepție din cultural hunedoreană, într-o zi dedicată iubirii, nu face altceva decât să ne demonstreze, o dată în plus, că acolo unde există dragoste, există și poezie, iar acolo unde există poezie, dragostea este o nelipsită stare de spirit și de bine. ”Prețuiesc în mod deosebit cultura scrisă, iar poezia cu atât mai mult. Am fost realmente încântată să-i văd și să-i ascult pe acești talentați mânuitori ai condeiului, în acest fascinant spectacol de poezie pentru organizarea căruia îi felicit pe organizatori și-i încurajez să multiplice astfel de oportunități care ne aduc tuturor bucurie în suflet, admirație față de cei care au talent creator și care cred că, până la urmă, ne fac pe toți să fim mai sensibili, mai buni”, a spus Doinița Maria Bălănesc.

Pentru că ”Dor și drag de Dragobete” nu a fost doar o simplă reuniune de cenaclu literar, ci un veritabil spectacol artistic, din program nu au lipsit momentele poetice inspirate din versuri ale poeților Elena Farago, Radu Stanca sau Nichita Stănescu, recitate de actorii Corina Vișinescu și Daniel Cergă. Așa cum nu a lipsit nici regalul muzical oferit de organizatori drept ”cadou de suflet” pentru scriitorii hunedoreni, într-un recital de excepție al Coralei ”Sargeția” din Deva, care a interpretat o suită de piese muzicale de dragoste, sub bagheta dirijoarei Mihaela Popa.

În concluzie, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu”, Ioan Sebastian Bara, arată că un nucleu de scriitori hunedoreni uniți, animați de dorința de a fi cât mai des în mijlocul iubitorilor de literatură, a fost întotdeauna unul dintre dezideratele Bibliotecii Județene, iar înfăptuirea acestuia aduce un firesc și binemeritat sentiment de satisfacție. ”A fost o reală bucurie să vedem această întâlnire de suflet dintre scriitorii noștri, toți prieteni ai Bibliotecii Județene, promotori ai culturii, gata oricând să vină alături de noi la acțiunile culturale organizate în beneficiul comunităților locale. Împreună, deci, cu minunații noștri scriitori și artiști am marcat așa cum se cuvine acest frumos simbol al primăverii, al renașterii și al iubirii care este Dragobetele nostru. Este o sărbătoare pe care ar trebui s-o purtăm în suflet înaintea oricărei alte sărbători venite de pe alte meleaguri. Cel mai mult, însă, ne-a bucurat faptul că Dragobetele ne-a adus pe toți laolaltă, ne-a apropiat și ne-a făcut mai trainică prietenia”, a declarat Ioan Sebastian Bara.

Evident, cu mulțumirea unui eveniment pe deplin reușit, organizatorii au bifat deja și următoarea dată de referință pentru reeditarea acestuia, aceasta urmând a fi 21 martie, ziua în care România sărbătorește poezia.