Consiliul Județean Hunedoara, alături de refugiații din Ucraina

Home Stiri la zi Consiliul Județean Hunedoara, alături de refugiații din Ucraina
Consiliul Județean Hunedoara, alături de refugiații din Ucraina

În contextul intensificării tensiunilor politice şi agresiunilor militare din Ucraina, Consiliul Județean Hunedoara a elaborat un plan de măsuri pentru a oferi sprijin cetățenilor ucraineni care intră, în aceste zile, în România pentru a fugi din calea războiului.

Luni, 28 februarie 2022, Consiliul Județean Hunedoara va fi convocat în ședință extraordinară în cadrul căreia, la propunerea președintelui Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, va fi alocată suma de 100.000 de euro, bani care vor fi direcționați în județele care înregistrează fluxuri ridicate de refugiați, în sprijinul acestora.

„Situația este dramatică pentru acești oameni care fug din calea războiului. Nu putem sta pasivi și să ne limităm la a comenta despre ceea ce se întâmplă. Am luat legătura cu autoritățile care gestionează această criză și am fost informați că, la acest moment, există un surplus de produse la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina. Practic, pentru acești oameni sunt necesare măsuri mult mai complexe. De aceea, am decis să alocăm această sumă care să fie împărțită județelor de frontieră care primesc un număr mare de refugiați. Este un moment greu, în care trebuie să fim solidari cu acești oameni nevinovați. Îi rog pe toţi cei care pot veni în sprijinul familiilor de refugiaţi, cu camere pentru cazare şi o masă caldă, să ni se alăture”, a declarat, duminică, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Începând de luni, Consiliul Județean Hunedoara va centraliza toate spațiile de cazare pe care persoanele fizice și juridice le pot pune la dispoziția refugiaților. Informațiile care trebuie transmise în scris Consiliului Județean Hunedoara se referă la adresa exactă, numărul de persoane care pot fi găzduite (servicii complete de găzduire) și numărul de zile disponibile.

Informațiile despre spațiile de cazare disponibile pot fi transmise:

  • Prin e-mail: cabinet.presedinte@cjhunedoara.ro;
  • Prin telefon: 0728 525 504 sau 0772 205 787;
  • Prin intermediul rețelei Facebook pe pagina oficială a Consiliului Județean Hunedoara.

De asemenea, în scurt timp, Consiliul Județean Hunedoara va comunica și conturile în care pot fi făcute donații pentru sprijinirea autorităților și organizațiilor care gestionează criza refugiaților.

Pe lângă sprijinul financiar oferit și centralizarea spațiilor de cazare disponibile pentru refugiați, Consiliul Județean Hunedoara va trimite în județul Tulcea, la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea:

  • Două corturi de campanie cu o capacitate totală de aproximativ 80 de locuri, dotate cu paturi, pături, lenjerii, sisteme de încălzire, pentru cazarea temporară a refugiaților;
  • Patru ambulanțe de prim ajutor cu 8 paramedici, aparținând Asociației SALVITAL Hunedoara a cărei activitate este finanțată de CJ Hunedoara, pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale.
  • Două autocare pentru transportul refugiaților de la punctul de frontieră spre spațiile de cazare.

Acesta este un prim plan de măsuri urgente elaborat în sprijinul refugiaților din Ucraina, urmând ca, în funcție de evoluția situației de la punctele de trecere a frontierei și de dispozițiile președintelui Consiliului Județean Hunedoara, să fie adaptat.