Fonduri europene investite eficient în infrastructura rutieră din municipiul Lupeni

Home Administrație Fonduri europene investite eficient în infrastructura rutieră din municipiul Lupeni
Fonduri europene investite eficient în infrastructura rutieră din municipiul Lupeni

Agenția de Dezvoltare Regională Vest Timișoara prezintă, în câteva imagini absolut spectaculoase, modul în care investițiile realizate în municipiul Lupeni, în vederea reabilitării principalului bulevard din localitate, bulevardul Tudor Vladimirescu, au avut un efect deosebit asupra schimbării arhitecturii locale în zona centrală a orașului, contribuind în același timp, în mod decisiv la fluidizarea traficului rutier.

Reprezentanții ADR Vest consideră acest proiect drept unul model de bune practici în implementarea de proiecte europene având ca obiectiv reabilitarea și modernizarea infrastructurii urbane de transport rutier. Proiectul de la Lupeni a fost implementat prin Axa de finanțare 3 –  Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon, în cadrul Programul Operațional Regional. Investițiile, realizate din 2018 și finalizate în 2021, au avut un buget total de 6,9 milioane lei, din care 6,7 milioane fiind fonduri europene nerambursabile, iar diferența fiind acoperită din fonduri de la bugetul public al municipiului Lupeni.

În cadrul acestui important proiect edilitar de investiții, primul proiect major finalizat cu succes de tânărul primar Lucian Resmeriță, au fost realizate, pe lângă lucrări de asfaltare a carosabilului, pe cele 4 benzi de circulație sau cele de rebordurare a străzii, desfășurate pe o lungime totală de 2183 de metri, din zona Primăriei municipiului Lupeni și până în zona CAP și unele lucrări speciale, cum sunt construirea primului sens giratoriu pe rețeaua de drumuri publice din municipiul Lupeni sau configurarea unei benzi speciale, dedicate exclusiv transportului în comun.

În plus, pentru ca obiectivul principal al acestui proiect, care viza descongestionarea traficului rutier în centrul municipiului Lupeni, în perspectiva creșterii constante a fluxului de autoturisme spre și dinspre stațiunea turistică Straja, printr-un efort suplimentar al administrației locale de la Lupeni, au fost create în zone adiacente bulevardului Tudor Vladimirescu, câteva sute de noi locuri de parcare, îndeosebi pentru rezidenți, fapt care a permis introducerea și, mai ales, respectarea unui sistem de semnalizare rutieră care interzice staționarea autovehiculelor pe prima bandă a acestui bulevard, pe toată lungimea acestuia.

Primarul municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță apreciază că acest proiect este unul dintre cele mai importante care au fost realizate, în ultimii ani, în localitate iar efectele benefice ale banilor europeni investiți în implementarea lui sunt vizibile și benefice pentru toată lumea. ”Avem unul dintre cele mai frumoase bulevarde din Valea Jiului, așa cum se vede și din imaginile publicate de reprezentanții ADR Vest, dar cel mai important este că odată cu finalizarea acestui proiect, se circulă în mod civilizat, atât pe banda rutieră, cât și pe benzile pietonale, iar zona centrală a municipiului Lupeni arată corespunzător cu statutul nostru de oraș european. Este o dovadă cât se poate de concretă despre cum ne pot ajuta fondurile europene în dezvoltarea comunității noastre locale”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Iar acest proiect este doar unul dintr-o serie mult mai lungă de investiții realizate deja la Lupeni de administrația publică locală condusă de Lucian Resmeriță, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile, proiecte de acest fel fiind accesate în aproape toate domeniile de activitate din sfera de interes public. Iar succesul repurtat de autoritățile locale de la Lupeni în ceea ce privește accesarea banilor europeni pentru investiții publice încurajează municipalitatea să ia în calcul noi și noi proiecte similare, pe măsură ce apar și alte axe de finanțare pe noile programe europene disponibile în Regiunea Vest.

Fotografii: ADR Vest