Finanțări de peste 5,3 milioane de euro pentru obiectivele de patrimoniu din județul Hunedoara

Home Administrație Finanțări de peste 5,3 milioane de euro pentru obiectivele de patrimoniu din județul Hunedoara
Finanțări de peste 5,3 milioane de euro pentru obiectivele de patrimoniu din județul Hunedoara

Județul Hunedoara se află în top-ul obiectivelor admise pentru a primi finanțare prin Programul Național de redresare și reziliență al României. Acest lucru este certificat prin ordinul comun al miniștrilor de resort, a fost aprobată Lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare includerii în cadrul rutelor turistice culturale, în vederea restaurării acestora.

Președintele Consiliului județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, informează că mai multe obiective turistice din județ au fost incluse în câteva rute turistice naționale, urmând să beneficieze de fonduri care însumează peste 5,3 milioane de euro pentru realizarea unor lucrări de restaurare și punere în valoare. ”Deja avem primele rezultate ale muncii colegilor mei din Consiliul Județean Hunedoara care depun eforturi în această perioadă pentru a obține finanțări nerambursabile. Mulțumesc vicepreședintelui Alin Adam Țambă, doamnei Paula Enuț și colectivului din cadrul Biroului de Strategii și Politici Europene pentru implicare și efortul depus și, de asemenea, mulțumesc pentru sprijin coordonatorului științific al șantierului Cetățile dacice din Munții Orăștiei, domnului Răzvan Mateescu. Se lucrează intens pentru proiectele de infrastructură, cele care vizează domeniul sănătății și, iată, cultura și patrimoniul istoric. Am încredere că, în acest ritm, vom demonstra că fondurile nerambursabile sunt într-adevăr motorul dezvoltării județului Hunedoara”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

Spre exemplu, obiectivul Consiliului Județean Hunedoara de la Sarmizegetusa Regia, cunoscut drept „Intrarea în Forul lui Traian din cadrul sitului Arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa” a fost inclus în ”Traseul castrelor romane” în vederea restaurării, clasându-se pe prima poziție, iar obiectivul „Cetatea Sarmizegetusa Regia – Terasa X” a fost inclus în cadrul ”Rutei cetăților”. Valoarea totală a celor două proiecte este de 4,3 milioane de euro.

De asemenea, proiectul intitulat „Ansamblul arhitectural Castelul Corvinilor” a fost admis pentru a fi inclus în ”Ruta Castelelor”.

Similar, obiectivele „Gospodării tradiționale în localitatea Lelese” și „Gospodării tradiționale în localitatea Bunila”, au fost admise îndeplinind criteriile necesare includerii în cadrul Rutelor satelor cu arhitectură tradițională în vederea restaurării. Este vorba despre suma totală de 960.000 de euro investiție pentru restaurarea unui număr total de 16 locuințe tradiționale.

În ceea ce privește Lista obiectivelor care îndeplinesc criteriile necesare în vederea promovării, pe lângă obiectivele menționate anterior, au fost admise „Castrul roman Micia” și „Cetatea Costești – Cetățuia”, cu o valoare totală de 60.000 de euro.

Componenta C11. Turism și Cultură din cadrul PNRR este orientată pe valorificarea patrimoniului cultural, construit și natural, prin turism. Sunt cuprinse măsuri referitoare la dezvoltarea teritorială durabilă și sporirea gradului de coeziune, creșterea calității vieții și dezvoltare economică în zonele rurale și defavorizate, precum și la crearea de piață de desfacere pentru produsele locale.