Rocada gimnastelor de aur pe frontispiciul sălii SCM Deva

O idee a ministrului Tineretului și Sportului, Eduard Novak de a redenumi o seamă de săli de sport cu numele unor sportivi care au scris istorie prin rezultatele lor era cât pe ce să fie sursa unul scandal în județul Hunedoara. Iar asta din simplul motiv că pentru redenumirea Sălii de gimnastică a SCM Deva a fost avansat numele multiplei campioane naționale, internaționale și olimpice Ecaterina Szabo, care este în prezent consilier al ministrului Tineretului și Sportului.

Sigur că, deși meritele sportive ale acesteia sunt de netăgăduit, au existat mai multe voci în spațiul public care au considerat că mult mai potrivit ar fi ca sala de sport a SCM Deva să poarte numele altei gimnaste de aur și anume Daniela Silivaș-Harper, care este născută în municipiul Deva. Printre cei care au lansat în mod public o astfel de propunere s-a numărat și președintele CJH, Laurențiu Nistor. ”Singura campioană mondială și olimpică născută și crescută la Deva, este Daniela Silivaș-Harper, al cărei palmares este de notorietate. În acest context, i-am solicitat ministrului sportului să acționeze în spiritul fair-play și să revină asupra propunerii inițiale, oferind locuitorilor municipiului Deva și ai județului Hunedoara șansa de a-și onora sportivii născuți aici prin atribuirea numelui Danielei Silivaș-Harper Sălii de gimnastică a SCM Deva. Fără a nega meritele deosebite, rezultatele, palmaresul și cariera doamnei Ecaterina Szabo, consider că propunerea de atribuire a numelui domniei sale Sălii de Gimnastică a SCM Deva, poate crea o mare nedreptate”, a declarat Laurențiu Nistor, președintele CJH.

În opinia acestuia, municipiul Deva este o localitate simbol pe harta gimnasticii românești, care păstrează un palmares impresionant, motiv pentru care fostele glorii care s-au format la poalele Cetății Deva, merită locuri de cinste în societatea românească.

Observația președintelui CJH a fost însușită de ministrul Tineretului și Sportului, instituție care a precizat, prin intermediul unui comunicat de presă, că regretă eroarea produsă în procesul de redenumire a sălii de gimnastică de la Deva și a dat asigurări că va face toate demersurile pentru ca aceasta să poarte numele marii campioane olimpice Daniela Silivaș. ”Regret neînțelegerea produsă în procesul de redenumire a sălii de gimnastică de la Deva. Marea campioană Daniela Silivaș este perfect îndreptățită să dea numele său acestui loc încărcat de istorie și vom face toate demersurile pentru ca acest lucru să se întâmple. Rezultatele excepționale ale acestei mari sportive, alături de legătura sa personală cu Deva, locul unde s-a născut, sunt argumente de necontestat și îmi doresc din tot sufletul ca scăparea produsă să nu umbrească nici bucuria doamnei Silivaș, nici pe cea a iubitorilor gimnasticii și nici bunele noastre intenții, pe care sper ca acest gest să le dovedească o dată în plus. Aceste erori vor fi tot mai rare, pe măsură ce vom aduce sportul românesc și toată evidența bazelor sportive în normalitate, prin procesul de digitalizare. Dorim să oferim recunoaștere sportului și marilor sportivi, pentru că merită și pentru că avem nevoie de exemplul lor! Vă rog să ne ajutați să o facem și să fiți alături de noi! Vă mulțumesc, doamna Daniela Silivaș, pentru munca dedicată sportului și pentru bucuria pe care ne-ați dăruit-o!”, a transmis Eduard Novak, ministrul Tineretului și Sportului.