”Servitoarea” de A.P. Cehov, o nouă premieră la teatrul din Petroșani.

Home Cultură ”Servitoarea” de A.P. Cehov, o nouă premieră la teatrul din Petroșani.
”Servitoarea” de A.P. Cehov, o nouă premieră la teatrul din Petroșani.

Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani invită publicul spectator sâmbătă, 7 mai 2022 de la ora 8,00 la premiera spectacolului ”Servitoarea”, adaptare după două piese în câte un act de A. P. Cehov, în regia lui Muriel Jakab Manea și scenografia Elizei Labancz. În distribuție îi veți putea vedea, în noi roluri de excepție, pe actorii: Daniel Cergă, Oana Liciu-Gogu, Oana Crișan, Mihai Alexandru și Mihai Sima.

„Servitoarea este o adaptare după 2 piese în câte un act ale lui A. P. Cehov,  Cerere în căsătorie și Tragedian la Jubileu. Servitoarea este un personaj inventat și chiar dacă nu are text devine cumva un coordonator al energiilor în spațiul  pe care îl consider al ei,  adică bucătăria familiei. Am adus și o doză din cultura japoneză, prin aparențele asumate de familia de ruși care a făcut o uniune prin căsătoria părinților Matildei Stepanovna, Natalia luând mult ca aspect din cultura mamei, dar clocotind în ea sângele din genetic a tatălui. Totuși, tatăl nu este rusul tipic, ci mai degrabă un hermafrodit oscilant între două lumi. Bucătăria servitoarei se transformă într-un soi de cabinet psihiatric, unde toate angoasele subconștientului prind formă fizică și vorbită. „O harababură și un haos de nedescris”, cum spune și tragedianul Tolkaciov. Din punctul meu de vedere Cehov poate fi încadrat în zona absurdului și al umorului negru”, spune regizorul Muriel Jakab Manea, în sinopsisul piesei.

Prețul unui bilet este de 25 sau 30 de lei, în funcție de categoria locului.

De asemenea, la finalul acestei săptămâni, pe scena teatrului din Valea Jiului vor mai fi prezentate alte două spectacole teatrale. Este vorba despre monodrama „Vreau să fiu din nou actriță” după Aldo Nicolaj și Roberto Mauro în regia lui Sergiu Fîrte, respectiv spectacolul pentru copii „Capra cu trei iezi” după povestea lui Ion Creangă, regia Horațiu Ioan Apan.

Monodrama ”Vreau să fiu din nou actriță”, programată pentru vineri, 6 mai 2022, ora 18,00 o aduce în prim-plan pe actrița Isabella Badovics. Aceasta spune că: „Trebuie să ai un vis! Şi să nu renunţi la el! Nu lăsa-ți niciodată pe nimeni să vă spună că nu puteți face ceva. Când oamenii nu pot face ceva, vă vor spune că nici voi nu puteți. Dar dacă vă doriți ceva cu adevărat, faceți tot posibilul să vă îndepliniți acel vis. Visul meu e să fiu din nou actriță.”

Spectacolul are loc în Sala Artelier. Prețul unui bilet este de 20 de lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%.

„Capra cu trei iezi”, un spectacol după povestea lui Ion Creangă, în regia lui Horațiu Ioan Apan va fi prezentat duminică, 8 mai 2022, de la ora 12. Povestea ne arată ce pățesc copiii care nu-și ascultă părinții: Lupul cel viclean își drege glasul și îi păcălește pe ieduți și intră în casă. Singurul care scapă de „pofta” lupului este iedul cel mic. La praznic, lupul mănâncă pe nerăsuflate, burta îi explodează și ieduții ies de acolo vii și nevătămați. Ei au fost iertați, iar răul pedepsit. Întreaga poveste o puteți vedea, dacă ne treceți pragul.

În distribuție sunt prezenți actorii: Nicoleta Niculescu, Corina Vișinescu, Simona Codreanu, Oana Crișan, Gheorghe Stoica, Isabella Badovics, Daniel Cergă.

Prețul unui bilet este de 8 lei pentru copii și de 10 lei pentru adulții însoțitori.