Cum să întreții eficient salteaua de pat

Home Economie Cum să întreții eficient salteaua de pat
Cum să întreții eficient salteaua de pat

Calitatea somnului este influențată în mare parte de salteaua pe care dormim. De aceea, este important, ca după alegerea saltelei, să îi păstrăm calitățile cât mai mult timp.

Acest lucru presupune inclusiv folosirea de echipamente curatenie adecvate și citirea cu atenție a etichetei, pentru a evita folosirea unor soluții sau detergenți care pot deteriora produsul. Pentru saltelele care nu prezintă pete, avem nevoie de un aspirator profesional sau un aspirator obișnuit și de un plic de bicarbonat de sodiu.

Curățarea saltelei, presupune în primă fază: îndepărtarea lenjeriei, a protecției de saltea și a husei. Acestea pot fi puse în mașina de spălat și curățate la temperatura și la timpul specificate pe etichetă.

Mai apoi, cu ajutorul aspiratorului, se va aspira salteaua minuțios, pe ambele fețe, având grijă să îndepărtăm eficient praful depus, inclusiv din colțurile mai greu accesibile. Ca orice obiect, patul acumulează murdărie în timp și astfel este nevoie să fie aspirat periodic. O saltea neîntreținută, poate genera alergii sau chiar infecții respiratorii.

În ultima etapă de curățare, vom distribui un strat subțire de bicarbonat de sodiu pe suprafața saltelei. Acesta are proprietatea de a înlătura umezeala și de a elimina mirosurile neplăcute. O să lăsăm bicarbonatul să acționeze timp de câteva ore, după care, aspirăm din nou salteaua. Pentru a fi un succes, procesul trebuie realizat temeinic, pentru ambele fețe. La sfârșit, se pune lenjeria curată și uscată.

Umezeala, praful și murdăria sunt doar câțiva factori care produc și susțin formarea mucegaiului și a bacteriilor. De aceea, este extrem de important, pe lângă curățarea saltelei, să aerisim dormitorul, în fiecare zi, timp de câteva minute. În aceasta etapa, este bine să îndepărtăm lenjeria și protecția, pentru a permite aerisirea eficientă a saltelei. De asemenea, este indicat să întoarcem salteaua de pat, o dată la câteva luni, pentru a-i păstra forma inițială, și pentru a preveni deteriorarea acesteia.

Întreținerea saltelei, este un proces destul de simplu dar important, care dacă este realizat periodic și în mod corect, protejează sănătatea întregii familii. De asemenea, un pat curat, este secretul pentru un somn relaxant și pentru o stare generală de bine.