Petrică Birău, artistul nemuritor sărbătorit și omagiat de familie și prieteni, la 56 de primăveri

Home Cultură Petrică Birău, artistul nemuritor sărbătorit și omagiat de familie și prieteni, la 56 de primăveri
Petrică Birău, artistul nemuritor sărbătorit și omagiat de familie și prieteni, la 56 de primăveri

Pe 12 mai 2022, atât de îngrăditul artist plastic Petru Ilie Birău ar fi trebuit să-și sărbătorească aniversarea celei de-a 56-a primăveri. Și chiar dacă bunul Dumnezeu a avut un alt plan pentru el, iar inima uriașă și plină de bunătate a lui Petrică (așa cum îi spuneau, deopotrivă, familia, prietenii și admiratorii creațiilor sale) a încetat să mai bată într-un trist început de iarnă al anului trecut, spiritul său viu a fost, fără îndoială, prezent la sărbătoarea și, totodată, omagierea regretatului artist, pe care familia, prietenii și administrația publică a orașului Petrila, au organizat-o în memoria acestuia, în cel mai fericit chip cu putință: vernisajul unei ultime expoziții personale de artă plastică.

În mod deloc surprinzător, evenimentul organizat în foaierul Casei de cultură ”Ladislau Schmidt” din orașul Petrila s-a bucurat de prezența unui public numeros, dornic nu doar să-i aducă astfel un binemeritat omagiu lui Petrică Birău, ci și pentru a se reîntâlni, în fața simezelor, cu impresionantele sale creații plastice. ”Am adus lucrări din toate etapele carierei plastice a lui Petrică. Sunt aici și unele din lucrările pe care le-a prezentat la admiterea la Facultatea de Arte de la Cluj, dar și lucrări cu care a participat la diverse expoziții naționale și internaționale, sunt și unele lucrări care fac parte din colecții particulare, așa cum sunt și unele lucrări din ultima perioadă a vieții sale care nu au mai fost prezentate publicului. Am simțit nevoia de a face acest eveniment, în memoria lui, pentru că a avut atât de mulți prieteni, cărora le dedica o bună parte din energia sa creativă. Ne este greu să ne obișnuim fără el, dar mă bucur să văd că prietenii și admiratorii lui i-au rămas aproape sufletului său”, a spus Nuți Birău, soția artistului.

Tot cu acest prilej a fost prezentat și ultimul volum de carte al scriitorului Petru Ilie Birău, ”Drumuri și căutări”, al zecelea volum de autor al acestuia, în care sunt adunate câteva din însemnările sensibile și prețioase ale sale despre bucuria creației.

Între cei care au luat parte la acest eveniment, alături de soția sa Nuți și fiica sa Felicia Laura, s-au aflat personalități de seamă ale administrației locale și județene, de la primarul Vasile Jurca, viceprimarul Marius Heljiu, subprefectul județului Hunedoara Gheorghe Bogdan Urdea, consilierul județean Doinița Maria Bălănesc, fostul viceprimar Dumitru Răscolean, până la numeroși foști și actuali membri ai Consiliului local Petrila. Așa cum au fost prezenți, aproape ca niciodată, laolaltă, unii dintre cei mai de seamă reprezentanți ai culturii și artei din Petrila și Valea Jiului, de la criticul literar Dumitru Velea, artiștii plastici Radu Chința, Robert Humel, Cristian Ianza, Lili Rub, Sorin Oprea, Teodosie Cuciuc sau scriitorii Elisabeta Bogățan, Dumitru Gălățan Jieț, Ioan Dan Bălan, Ioan Velica și, spre cinstea lor, încă mulți, mulți alții.

Impresionante cuvinte, rostite cu admirație și neînfrânată emoție, au reliefat personalitatea acestui artist, modest și totuși atât de complex, respectat deopotrivă de ortacii (în activitatea sa de la mină), de momârlani (din tagma cărora se trage), de confrați artiști și scriitori (alături de care și-a dezvoltat pasiunea pentru artă, literatură și cultură, în general) și chiar de politicienii locali și de edilii Petrilei (pe care i-a respectat și care, la rândul lor, l-au respectat). Nu ne-ar ajunge spațiul rezervat acestui articol pentru a reproduce toate aceste gânduri care, poate, vor fi adunate într-o nouă carte ”In Memoriam Petru Ilie Birău”, după modelul excepțional realizat, pentru acest eveniment, de scriitorul și criticul literar Dumitru Velea, cel care de altfel, a fost amfitrionul vernisajului expozițional de la Petrila. În virtutea unei relații speciale pe care am avut-o cu maestrul Petru Birău, m-am bucurat că toți cei care l-au apreciat s-au reunit pentru a-l sărbători și omagia, nu pentru a-l comemora. Pentru că s-a dovedit și de data asta că, Petrică nu a murit, ci de fapt a nemurit!

Și pentru că în lumea artelor e o sărbătoare în fiecare zi, pentru că ochiul, mintea și sufletul rezonează în chip fericit cu tot ceea ce Dumnezeu le-a hărăzit unor oameni aleși, să creeze pentru bucuria noastră, ziua care a marcat amintirea celor 56 de ani pe care Petru Birău i-ar fi împlinit în acest an a fost dublată de un alt eveniment expozițional, găzduit de data aceasta la Galeria de artă a Fundației Ianza de la Petroșani, un loc atât de îndrăgit de artistul Petru Birău, unde au fost expuse alte lucrări semnate de acesta, aflate în custodia fundației conduse de artistul Cristian Ianza. Ca niciodată, și acest eveniment s-a bucurat de un interes major din partea publicului iubitor de artă plastică.

Și poate că, dincolo de orizontul ceresc, cu ”ochii săi mari și umezi, cu zâmbet de copil, cu sufletul și visul înaripat” (așa cum atât de frumos îl descrie fiica sa Laura, într-un poem pe care i l-a dedicat), Petru Ilie Birău s-o fi uitat la noi, cei care încă nu ne-am împăcat cu faptul că nu-l mai putem vedea, cuminte, într-un colț al vreunei galerii de artă sau în explozia creativă din atelierul său de pe dealurile și pădurile Cimpei. Cert este că pentru noi (așa cum nădăjduim să credem că și pentru el) puntea miraculoasă a omeniei, a culturii și artei, ne-a legat pentru veșnicie sufletele de cel care a fost, este și rămâne un artist, un prieten, un om admirabil: Petru Ilie Birău. Veșnică amintire !