Debut cu dreptul în noul proiect al ”Fabricii de pian” de la Petroșani

Home Cultură Debut cu dreptul în noul proiect al ”Fabricii de pian” de la Petroșani
Debut cu dreptul în noul proiect al ”Fabricii de pian” de la Petroșani

Noul proiect pe care Asociația ”Fabrica de pian” intenționează să-l realizeze în acest an, tot cu sprijinul direct al comunității, a debutat cu dreptul în cadrul unui eveniment oficial de lansare care s-a bucurat de un succes deosebit în rândul oamenilor care iubesc arta și cultura muzicală și care sunt dispuși să investească din nou în susținerea talentaților copii ai Școlii de Muzică de la Petroșani, singura de acest fel din Valea Jiului și care funcționează în cadrul Școlii gimnaziale ”I.G. Duca”.

Așa cum a dezvăluit prof. Aurelian Epuraș, președintele Asociației ”Fabrica de pian”, noul proiect își propune să amenajeze și să doteze corespunzător un ”Laborator de Teorie Muzicală” în cadrul Școlii ”I.G. Duca”, care să asigure talentaților și pasionaților elevi ai Școlii de Muzică de la Petroșani condiții optime pentru pregătirea lor în domeniul artei muzicale. ”Deocamdată, suntem la faza în care avem un proiect, un proiect pe care l-am conceput împreună cu designerul Alex Pruteanu și avem mult entuziasm în dorința noastră de a-l pune în practică. Vrem ca viitorul Laborator de Muzică să aibă mobilier de calitate, panouri de acustică, lumini, computer cu display și mai multe tipuri de instrumente muzicale. Avem, împreună cu colegii profesori, o imagine foarte clară asupra cum trebuie să arate acest laborator. Ceea ce nu avem încă sunt banii necesari pentru a transforma acest vis în realitate. Dar sunt convins că, așa cum am reușit să achiziționăm un pian de concert, cu ajutorul comunității, cu ajutorul oamenilor care cred în valoarea muncii noastre și mai ales în talentul copiilor, tot așa vom reuși să facem posibil și acest nou proiect al Fabricii de pian”, a spus prof. Aurelian Epuraș.

Iar modul în care se va întâmpla acest lucru este chiar un șablon al modului în care a fost posibil primul succes al Fabricii de pian: achiziționarea pianului de concert și amenajarea sălii de concert de la Școala gimnazială ”I.G. Duca. Din acest motiv, miercuri, 18 mai 2022, la invitația reprezentanților Fabricii de Pian, în ambianța elegantă creată la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, cei care deja și-au câștigat statutul de investitori în ”Fabrica de pian”, dar și potențiali noi investitori în acest proiect cu impact major în viața social-culturală, educațională și artistică din Valea Jiului și-au dat întâlnire la o serată muzicală așa cum poate puțini și-ar imagina că poate fi creată la nivelul acestei regiuni.

Grație unor dedicați parteneri de tradiție ai Asociației ”Fabrica de pian” și am numit aici Lions Club Via Regis Petroșani, Comanderia nr. 23 Matei Corvin, Aztek Caffe, Teatrul Dramatic ”I.D. Sîrbu” Petroșani, Cramele Jidvei, dar și profesori, părinți și elevi ai Școlii de Muzică, evenimentul de lansare a noului proiect al Fabricii de Pian a fost mult mai mult decât o simplă întâlnire cu scopul strângerii de fonduri din donații și sponsorizări.

Pentru că, înainte de toate, poate din dorința de a demonstra că atenția oamenilor către acest proiect este una meritată sau poate din dorința de a arăta că au un rol determinant în viața culturală a comunității din Valea Jiului, beneficiarii acestui nou proiect au oferit publicului un regal de muzică clasică aplaudat la scenă deschisă. Astfel, sub îndrumarea pasionaților dascăli prof. Adina Stan, respectiv prof. Camelia Ilina, ”Preludiul” Opus 3, nr. 2 de Serghei Rahmaninov și ”Poloneza” Opus 40, nr. 1 de Frederic Chopin au răsunat într-un mod fascinant sub clapele de pian mânuite cu talent de elevii Mihai Alexandru Iacob și Mihai Teodor Neag, ambii în clasa a VI-a a Școlii gimnaziale ”I.G. Duca”. Mai mult, organizatorii au întărit și mai mult dovada impactului pe care acest proiect în are, oferindu-ne tuturor o reîntâlnire cu un ”produs de aur” al acestei școli de muzică, Radu Török, un pianist desăvârșit (așa cum a dovedit-o încă o dată, cu acest prilej, prin interpretarea Sonatei Op.10, nr. 3, partea I de Ludwig van Beethoven și a studiului ”Murmurul pădurii” de Franz Liszt), în prezent elev al Colegiului Naționale de Arte ”Dinu Lipatti” de la București.

Cu un astfel de intermezzo muzical, nu este deloc de mirare că licitația unor excepționale opere de artă plastică aparținând unor valoroși artiști ai Văii Jiului precum Mirela Vișan, Natalia Kovacs, Eugen Bencău, Lili Rub, Dorian Drîmbe, Radu Chința, Ion Barbu, Patricia Farago, Cristian Filip sau Petru Birău s-a bucurat, la rândul ei, de mare succes în rândul celor prezenți, aducând primii bani (semnificativi !) în contul noului proiect al Asociației ”Fabrica de pian”. Desigur, succesul acestei licitații de arte, ca și al tombolei cu diverse obiecte de artă, între care și sticle cu vin, pictate de prof. Cornelia Manitic, a fost garantat și de ineditul mod de desfășurare a acestora realizat de Mihai Alexandru, Radu Tudosie, Alexandru Cazan, Laurențiu Vlad, actori talentați ai Teatrului din Valea Jiului.

Dacă ați ratat cumva acest prim eveniment organizat în cadrul noii campanii derulate de Asociația ”Fabrica de pian” în contul strângerii de fonduri pentru proiectul ”Laboratorul de muzică”, vă asigurăm că vor mai urma și altele similare, în care-i veți putea vedea în acțiune pe copiii frumoși și talentați ai Școlii de Muzică, în care vă veți putea bucura de acest regal al artei muzicale și, desigur, în care puteți deveni parteneri și acționari ai ”Fabricii de Pian”.