Dialog pe teme de asistență socială la CJH

Home Administrație Dialog pe teme de asistență socială la CJH
Dialog pe teme de asistență socială la CJH

O delegație a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, condusă de secretarul de stat Peter Janos Makkai, s-a întâlnit la sediul Consiliului Județean Hunedoara cu vicepreședintele Ion Bădin, cu Geanina Ianc – directorul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, instituție subordonată CJ Hunedoara și cu viceprimarul Municipiului Deva, Ferdinand Pogocsan.

Discuțiile au vizat aspecte prevăzute de Legea 292 a asistenței sociale și s-au concretizat cu o serie de recomandări venite din partea reprezentantului Ministerului Muncii.

Secretarul de stat Peter Janos Makkai a abordat problema asistenților sociali calificați care lipsesc din comunitate și a subliniat că este nevoie de sprijinul și implicarea primarilor din județ pentru atragerea de absolvenți specializați în sistem. Un alt subiect discutat a fost cel legat de îmbunătățirea serviciilor sociale adresate persoanelor vârstnice și a celor cu dizabilități care locuiesc, în principal, în mediul rural, prin implicarea activă a ONG-urilor care furnizează astfel de servicii.

O întâlnire similară a oficialului guvernamental a avut loc și la sediul Instituției Prefectului județului Hunedoara.

În cadrul discuțiilor a fost evidențiat faptul că în județul Hunedoara sunt înregistrate aproximativ 19.000 de persoane neinstituționalizate, încadrate în diferite grade de handicap iar numărul copiilor instituționalizați este aproape 1500. Secretarul de stat Peter Janos Makkai a arătat că Guvernul României a stabilit anumite strategii privind o nouă abordare a sectorului protecției sociale, adaptată situației generale actuale, prin care serviciile sociale să primeze față de beneficiile de asistență socială.