Emoții și satisfacții în universul luminilor și ovelor din creația Mirelei Cocheci

Home Cultură Emoții și satisfacții în universul luminilor și ovelor din creația Mirelei Cocheci
Emoții și satisfacții în universul luminilor și ovelor din creația Mirelei Cocheci

În constelația oamenilor de litere și artă ce fac parte din filonul atât de bogat al ”exploatării culturale” din Valea Jiului, Mirela Cocheci, deși a apărut pe firmament doar cu câțiva ani în urmă, și-a câștigat deja un loc de onoare. Acest fapt a fost confirmat, o dată în plus, la evenimentul prilejuit de lansarea celui mai nou volum de poezie al acesteia – ”Lumini și ove” – dublat de vernisajul expoziției de pictură, cu același nume, eveniment găzduit în ambianța unică a foaierului Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani, luni, 30 mai 2022.

O seamă de valoroși oameni de cultură, scriitori, artiști plastici, actori, profesori, muzicieni, jurnaliști, iubitori de artă și literatură etc. au răspuns invitației lansate de organizatori – Casa de Editură Exclusiv și Teatrul ”I.D. Sîrbu” – bucurându-se la rândul lor de o seară în care artele s-au îngemănat din nou într-un fel armonios, dând naștere unor emoții și satisfacții pentru toți cei prezenți. Pentru Mirela Cocheci, poet și pictor, emoțiile și satisfacțiile au fost cu atât mai mari cu cât a avut parte nu doar de binemeritate felicitări din partea prietenilor și admiratorilor săi, ci și bucuria unor aprecieri critice valoroase, aduse de scriitorul și jurnalistul Dorel Neamțu (pentru partea literară a creațiilor sale) și de artistul și profesorul Radu Dacian Chința (pe partea creațiilor plastice din cadrul noii expoziții de pictură). ”Doamna Mirela Cocheci, face parte din generația tânără de poeți, care începe să se afirme pe scena poeziei locale și nu numai, cărțile lor fiind tipărite de importante reviste de prestigiu din țară. Parcă suntem la o o logodnă. Una cu poezia! Iar această nouă carte a doamnei Cocheci reprezintă cununa, una împletită din stele cu mult har”, a spus Dorel Neamțu.

La rândul său, prof. Radu Chința a remarcat evoluția evidentă a creațiilor plastice ale Mirelei Cocheci, care în expoziția de pictură ”Lumini și Ove” pătrunde, la fel ca și în cele mai recente versuri ale sale, în esența metafizică a Universului. ”Observăm în această expoziție o versiune nouă a creațiilor doamnei Mirela Cocheci, care adoptă acum stilul abstract, prin care ilustrează atât de frumos Universul infinit. Descoperim, privind aceste noi creații plastice ale artistei, o evoluție în arta mânuirii penelului și, pe cale de consecință, așteptăm deja cu interes viitoarea expoziție”, a spus Radu Chința.

Emoția generată de versurile Mirelei Cocheci a fost reliefată și cu acest prilej, în recitalul de poezie din cartea ”Lumini și Ove” pe care l-au oferit actrițele Irina Bodea Radu, Oana Crișan și Simona Codreanu. Așa cum de o emoție aparte a fost și momentul muzical special oferit de Ileana Berki și doi dintre talentații săi elevi, Alexandra Butnaru și Luca Bălăuță, care au transpus în propria linie melodică o parte din poeziile Mirelei Cocheci, așa cum de altfel a făcut-o și un alt remarcabil artist al Văii Jiului, Florin Humă (fratele Mirelei Cocheci) al cărui recital a încheiat acest frumos eveniment.

”Nu am cuvinte să vă mulțumesc tuturor, pentru prezență, pentru sprijin, pentru tot. E o mare bucurie cea pe care o simt astăzi, văzând că poeziile mele ajung la sufletul oamenilor, că picturile mele se bucură de privirile dumneavoastră. Este tot ceea ce poate nădăjdui un poet sau un artist, atunci când își așterne emoțiile și trăirile pe coala de hârtie sau pe pânză. Mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire de suflet, care-mi dă puterea de a merge mai departe pe acest drum al creației literare și plastice. Fiți binecuvântați !”, a concluzionat acest eveniment Mirela Cocheci.

În semn de mulțumire pentru toți cei prezenți la acest eveniment, Mirela Cocheci a oferit gratuit câte un exemplar, cu autograf, al noului său volum de versuri ”Lumini și Ove”, volum care cuprinde, pe lângă cele mai recente versuri ale autoarei și o galerie de artă printată, cu imaginea picturilor expuse în expoziția cu același nume, care încă mai poate fi văzută de iubitorii de frumoș, pentru câteva zile, pe simezele instalate în foaierul Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani.