Profundă recunoștință și respect pentru Eroii Neamului, la Vulcan

Home Stiri la zi Profundă recunoștință și respect pentru Eroii Neamului, la Vulcan
Profundă recunoștință și respect pentru Eroii Neamului, la Vulcan

La prima vedere poate părea greu de înțeles, dar în același timp e absolut admirabil acel resort care face ca inimile vulcănenilor să vibreze profund la acele momente în care, cu nedisimulat patriotism, în această localitate greu încercată de-a lungul istoriei, cu precădere în Primul și, mai apoi, în Cel de-al Doilea Război Mondial, oamenii se întâlnesc pentru a-și aduce omagiul lor Eroilor jertifiți în luptele care s-au dat pe aceste meleaguri. Urmele acestora sunt și astăzi vizibile pentru călătorii care străbat potecile de munte din Pasul Vîlcan, iar crucile de piatră din ”Cimitirul Eroilor” de la Coroești stau și ele mărturie acelor vremuri de restriște.

Aici, la ”Cimitirul Eroilor” de la Coroești s-au adunat și în acest an vulcănenii cu înaltă simțire patriotică pentru întâlnirea cu istoria și cu Eroii Neamului Românesc. În mijlocul lor s-a aflat primarul Cristian Merișanu, viceprimarul Malvine Socaci, consilierii locali municipali dar și Ioan Dorel Șchiopu – președintele Filialei județene Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor – Regina Maria” împreună cu alți membri ai acestei organizare a cărei principală misiune este tocmai cinstirea memoriei Eroilor Neamului, precum și membrii ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere din Valea Jiului, în frunte cu președintele acestora, col.(r) Constantin Fulga. Cuvinte frumoase au însoțit această manifestare de suflet, iar potrivit îndemnului din Imnul Eroilor, cei prezenți au ”presărat pe-a lor morminte, ale laurilor flori”.

De o încărcătură emoțională și mai puternică a fost, în acest an, ceremonia de la Osuarul (Cripta) de la Paroșeni, ridicată pe locul unde-și dorm somnul de veci, laolaltă, nu mai puțin de 637 de soldați căzuți în luptele din Valea Jiului ale Primului Război Mondial. Aici au fost dezvelite două plăci comemorative și, în același timp, informative, realizate de Asociația Națională ”Cultul Eroilor-Regina Maria” – Filiala județului Hunedoara și Episcopia Devei și Hunedoarei, în care este evidențiată importanța acestui loc emblematic pentru istoria Văii Jiului. Profesorul universitar Mircea Baron, reputat istoric, a reliefat faptul că acest loc de veci comun a fost amenajat în anul 1935 de către Societatea ”Cultul Eroilor” cu sprijinul Legației Germane din România, pe locul ”Cimitirului Eroilor Necunoscuți” din Paroșeni care cuprindea 120 de morminte ale unor soldați neidentificați. Pe lângă aceștia, au mai fost depuse aici osemintele a încă 430 de soldați exhumate din munții Tulișa, Baiul, Dealul Mare, Șiglău, Foița-Coarnele, Negrele, Muncelu, Zănoaga, Oboroca, din Poiana Țiganca, Poiana Ștefului, Gura Plaiului, din curtea Bisericilor din Merișor și Livadia, din Cimitirul Eroilor din Crivadia, Cimitirul Bisericii Evanghelice din Lupeni și din alte 26 de morminte izolate din Bănița și Merișor. Cripta a fost închisă la 18 noiembrie 1935, dar la 28 martie 1936, aici au mai fost depuse osemintele a încă 87 de soldați, exhumate din munții Oboroca și Zănoaga. În total, aici se găsesc osemintele a 637 de soldați, din care 167 – români, 149 – germani, 110 – austro-ungari, 211 neidentificați.

”Aceste informații se regăsesc pe una din plăcile informative pe care le-am instalat în locul de unde au dispărut cele inițiale. Cealaltă placă pe care am instalat-o pe acest monument este una care conține semnul Aduceri aminte, înființat în anul 1927 pentru a cinsti fiecare familie care a avut un fiu căzut în război. Acest semna a fost așezat pe fațada caselor unde au trăit și învățat să-și facă datoria eroii morți pentru Patrie, pentru și cuvintele-îndemn rostite de Regina Maria a României, pentru cinstirea Eroilor Neamului Românesc. Avem datoria de a păstra vie flacăra acestora și de a nu lăsa uitarea să se aștearnă peste sacrificiul lor. De aceea, de câte ori trecem pe lângă acest loc (dar și pe lângă altele similare, aflate peste tot în Valea Jiului), trebuie să ne oprim, să ne închinăm și să ne rugăm pentru acești eroi. Eu cred că locuri de acest fel și monumente simbol cu o atât de mare încărcătură istorică și eroică, așa cum este și Osuarul de la Paroșeni, merită să fie cunoscute de toți și trebuie să devină un loc de pelerinaj”, a declarat Ioan Dorel Șchiopu, președintele A.N. ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, filiala județeană Hunedoara.

Cele două plăci au fost dezvelite cu prilejul Zilei Eroilor din acest an la Osuarul (Cripta) de la Paroșeni de către Ioan Dorel Șchiopu, împreună cu primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu și cu senatorul Cristian Resmeriță, singurul parlamentar prezent la ceremoniile dedicate Zilei Eroilor Neamului.

”Pentru comunitatea din Vulcan, cinstirea eroilor este o datorie de onoare. De aceea, la fiecare activitate de acest fel, ne întâlnim în număr mare pentru că oamenii din Vulcan cunosc istoria acestor locuri, știu cu jertfe s-au făcut aici primii pași pentru Reîntregirea României și au acest profund respect pentru înaintași și pentru cultul eroilor. Personal, mă simt mândru că aparțin unei astfel de comunități, în care, cu mic, cu mare, prețuim istoria și știm să ne respectăm înaintașii”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.