La Straja se fac pregătiri pentru o nouă ediție a ”Nedeii de Sânziene”

Home Cultură La Straja se fac pregătiri pentru o nouă ediție a ”Nedeii de Sânziene”
La Straja se fac pregătiri pentru o nouă ediție a ”Nedeii de Sânziene”

Din vremuri seculare, an de an, sus pe munte, la Straja, acolo unde natura se îmbină într-o armonie deplină cu istoria, munca și tradițiile seculare ale oamenilor din aceste locuri, într-un peisaj pitoresc, are loc una dintre cele mai frumoase nedei din Valea Jiului: Nedeia Sânzienelor.

Evenimentul, unul dintre cele mai îndrăgite de acest fel din Valea Jiului, este programat să aibă loc și anul acesta, la data de 24 iunie 2022, în organizarea comună a Primăriei municipiului Lupeni, Consiliului local Lupeni și Societății Comerciale Comexim R SRL Lupeni. Punctul culminant al acestui eveniment este concursul tradițional de cai, la care călăreții poartă numai costume naționale momârlănești și se întrec în galop pe un traseu de aproximativ 1,5 km de la stația de sosire telegondolă până la Crucea Eroilor. La fel se va întâmpla și în acest an, când zeci de tinei din comunitățile momârlănești ale Văii Jiului sunt așteptați la concursul de călărie, devenit și un inedit reper turistic al stațiunii Straja. Startul concursului va fi dat la ora 13,30.

Și pentru ediția din acest an a ”Nedeii Sânzienelor”, autoritățile locale din municipiului Lupeni, care susțin financiar organizarea festivalului, au pregătit și un spectacol de muzică populară, cu cântec, joc și voie bună, atmosfera de nedeie fiind întreținută de Ansamblul folcloric ”Junii Petrileni” căruia i se vor alătura o seamă de îndrăgiți rapsozi populari precum: Nicu Novac, Adina Hada și Miruna Medrea, Ion Drăgan, Florin Mureșan, Ovidiu Olari și Denisa Mureșan. Acompaniamentul orchestral va fi asigurat de Orchestra de muzică populară ”Ardeleana”.

Ne bucurăm că putem aduce în atenția turiștilor de la Straja, dar și a cetățenilor din municipiul Lupeni și din întreaga Vale a Jiului unul dintre cele mai frumoase obiceiuri ale oamenilor de pe aceste meleaguri și una dintre cele mai frumoase nedei câmpenești organizate în regiunea Văii Jiului. Rugăm participanții să vină îmbrăcați, la rândul lor, în straie populare românești, pentru a aduce în acest fel un omagiu și costumelor tradiționale atât de frumoase ale românilor”, spune primarul Lucian Resmeriță.

În spiritul tradiției gospodarilor momârlani, la nedeie vor fi servite și produse tradiționale ale locurilor. Participanții la acest eveniment vor putea ajunge, pe 24 Iunie, la Nedeiea Sânzienelor de la Straja, atât pe drum, cu autoturismul, cât și cu telegondola.