Apa Serv Valea Jiului a încheiat cu succes un nou proiect privind reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în orașul Petrila

Home Economie Apa Serv Valea Jiului a încheiat cu succes un nou proiect privind reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în orașul Petrila
Apa Serv Valea Jiului a încheiat cu succes un nou proiect privind reabilitarea rețelelor de apă și canalizare în orașul Petrila

Infrastructura de utilități publice din subteranul orașului Petrila s-a îmbogățit cu peste 20 de kilometri de rețele noi de apă și canalizare, la care se adaugă alte peste 4 kilometri rețea de aducțiune a apei potabile, în urma finalizării cu succes a contractului de lucrări VJ-CL-04: ”Reabilitarea rețelelor de apă și canalizare Petrila”, parte a proiectului european finanțat în cadrul POIM 2014-2020 pentru ”Modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din Valea Jiului”.

Joi, 23 iunie 2022 a avut loc și recepția finală a acestui contract de lucrări, care se încheie după doi ani și jumătate în care antreprenorul SC Zona D SRL Petroșani a lucrat ”la foc automat” pentru implementarea la termen a acestuia. Potrivit evaluării comisiei de recepție, angajații acestei apreciate firme de construcții din Valea Jiului au lucrat foarte bine, atât din punct de vedere calitativ, cât și din perspectiva încadrării în termenul de execuție care a fost respectat conform prevederilor din contract, aceste aspecte fiind evidențiate atât de reprezentanții beneficiarului (Apa Serv Valea Jiului), cât și de cei ai Consiliului județean Hunedoara și Primăriei orașului Petrila.

Până să se ajungă însă aici, au fost necesari doi ani și jumătate de lucrări în condiții de șantier, cu foarte multe provocări și cu multiple probleme apărute pe parcurs. ”Nu a fost o muncă ușoară și vreau să mulțumesc întregii echipe de la Zona D pentru că au făcut față tuturor provocărilor pe care le-am întâmpinat în acest proiect. Nu este ușor să pui în operă un proiect pe fonduri europene de asemenea anvergură, mai ales că el a presupus multe soluții tehnice și de proiectare care au apărut pe parcurs, că el s-a derulat sub presiunea opiniei publice, a crizei sanitare și economice din acești ani. În același timp, avem satisfacția că acest proiect, al treilea pe care l-am realizat pentru Apa Serv Valea Jiului, este unul cu efecte benefice multiple pentru oameni și ne bucurăm că ne putem lăsa și noi amprenta muncii noastre în îmbunătățirea calității vieții oamenilor. Mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături, de la echipa Apa Serv, la proiectant, diriginte de șantier și autoritățile locale din Petrila, cu care am avut o colaborare excelentă, așa cum le mulțumesc petrilenilor pentru înțelegerea pe care ne-au arătat-o atunci când lucrările de pe șantier le-au cauzat unele probleme”, a declarat Doru Tamaș, director general al SC Zona D SRL.

Lucrările pentru implementarea acestui contract de lucrări au demarat în 22 octombrie 2019, iar de atunci și până la momentul recepției din 23 iunie 2022 au fost realizate lucrări ce însumează costuri valorice de 31.509.535,79 lei fără TVA. Cu acești bani au fost realizate rețele noi de apă potabilă pe o lungime totală de 12,994 km, rețele noi de canalizare pe o lungime totală de 8,182 km și o nouă rețea de aducțiune a apei de la Uzina de apă Jieț până în orașul Petrila, în lungime de 4,135 km. Directorul general al Apa Serv Valea Jiului, Cristian Ionică apreciază că întreaga investiție este una deosebit de importantă însă aducțiunea nouă de la Uzina de apă Jieț este cel mai important obiectiv realizat în cadrul acestui contract. ”Această conductă de aducțiune de peste 4 km, care a constituit și prima parte a proiectului de modernizare a rețelelor de apă din orașul Petrila, era elementul esențial care pune în valoare investițiile pe care le-am realizat în precedentul program european, pe POR, pentru modernizarea stației de tratare a apei de la Jieț. Aducțiunea este foarte importantă pentru sistemul de alimentare cu apă al orașului Petrila, inclusiv Lonea, deoarece ea pune practic în valoare stația de la Jieț și garantează locuitorilor din orașul Petrila racordarea la acesta și, implicit, furnizarea în siguranță a serviciului de alimentare cu apă potabilă 24 de ore din 24”, a declarat Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.

Pe lângă construcția acestei aducțiuni, care este deja funcțională de aproape 2 ani, fiind primul obiectiv finalizat în cadrul acestui contract de lucrări, în cadrul investițiilor de la Petrila au fost modernizate rețelele de distribuție cu apă potabilă din orașul Petrila, pe străzile Dacilor, Republicii (Lonea), Vulturilor, Primăverii, Rândunicii, 22 Decembrie, Bicaz, M. Sadoveanu, Parângului, 8 Martie, Republicii (Petrila), I.D. Sîrbu, Al. Sahia, T. Vladimirescu, N. Bălcescu și Privighetorilor. Directorul general adjunct al companiei Zona D, Agneta Lihoacă arată că lucrările au fost unele complexe și au vizat, printre altele, reabilitarea branșamentelor existente, subtraversări de drumuri, supratraversarea pârâului Jieț și a râului Jiu de Est, realizarea de construcții anexă pe conductele de distribuție sau realizarea de puncte de măsurare debit. ”Multe din lucrările noastre au necesitat săpături pe arii extinse și în aproape toate zonele din Petrila, fapt care a generat și supărări, însă oamenii au dovedit până la urmă înțelegere, mai ales că ne-am străduit să răspundem tuturor sesizărilor pe care le-am primit. Sigur că nu este ușor să faci astfel de lucrări de șantier, care creează disconfort, dar până la urmă nici atunci când zugrăvim în apartament nu o putem face fără să avem un disconfort de moment. Și pentru noi au existat multe situații în care am fost nevoiți să lucrăm în condiții grele, cu noroi și chiar cu neplăceri și mai mari la lucrările de canalizare, dar ne bucurăm că am dus la bun sfârșit acest obiectiv”, a spus Agneta Lihoacă.

Pe rețelele de canalizare s-a lucrat intens pe străzile Minei, 8 Martie, Republicii, Transilvaniei, Pieței, 22 Decembrie, unde au fost realizate inclusiv reabilitări ale racordurilor de canalizare, subtraversări de drumuri și construcții de anexe pe conductele de canalizare.

La conferința de presă care a marcat încheierea acestui contract de lucrări a fost prezent și Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara (acționarul majoritar al ASVJ) care și-a amintit că, la momentul demarării acestui program european de investiții în modernizarea infrastructurii de apă și canalizare din Valea Jiului era director general al acestei companii de apă. ”Nu e un secret faptul că îmi este la suflet Apa Serv Valea Jiului, companie la conducerea căreia am fost ani în șir. Cu un astfel de sentiment am participat și astăzi la sediul Apa Serv de la Petroșani la finalizarea unui nou proiect din programul de modernizare al rețelei de apă si canalizare din Valea Jiului, cu atât mai mult cu cât ca director la Apa Serv am fost semnatar al acestui proiect de investiții. Sunt mândru de faptul că acest proiect din Valea Jiului a fost primul contract din România semnat pe POIM. De data aceasta am marcat finalizarea investițiilor de la Petrila. Nu a fost ușor, dimpotrivă a fost o investiție cu multe provocări pe care le-am depășit însă cu bine. Le mulțumesc tuturor celor implicați, de la colectivul Apa Serv Valea Jiului, echipa de proiect, proiectant, consultant, administrație locală și îndeosebi constructorului, Zona D Petroșani, care au conlucrat eficient si au finalizat cu brio acest proiect. Unul care va aduce beneficii locuitorilor orașului Petrila”, a declarat Costel Avram.

Și reprezentantul administrației locale din orașul Petrila la acest eveniment, viceprimarul Marius Heljiu se declară mulțumit de efectele acestui proiect de investiții publice. ”Orice investiție care se realizează în orașul Petrila este în folosul cetățenilor și nu pot decât să salut finalizarea acestui proiect prin care petrilenii vor beneficia de o creștere a calității serviciilor de alimentare cu apă și a celor de canalizare, cu efecte pozitive pentru multe zeci de ani de acum înainte. Mă bucur că s-a lucrat eficient, la termen și că orice problemă pe care am semnalat-o, noi ca autoritate publică dar și cetățenii orașului Petrila, a fost remediată cu celeritate de firma constructoare și de cei de la Apa Serv”, a declarat Marius Heljiu, viceprimarul orașului Petrila.

Toate investițiile realizate în cadrul acestui contract au o perioadă de garanție de 336 de luni, timp în care antreprenorul va urmări buna funcționare a rețelelor de apă și canalizare din orașul Petrila, împreună cu cei de la Apa Serv Valea Jiului.

Pe raza orașului Petrila, se află în plin proces de execuție un alt contract major din programul de investiții POIM al Apa Serv Valea Jiului, în urma căruia va fi modernizată la standarde europene și stația de tratare a apei de pe Taia.