La servici cu bucurie, în ie, la INCD INSEMEX Petroșani

Home Stiri la zi La servici cu bucurie, în ie, la INCD INSEMEX Petroșani
La servici cu bucurie, în ie, la INCD INSEMEX Petroșani

Ziua Universala a Iei sărbătorită, așa cum se cuvine, și la INCD INSEMEX Petroșani. Aici, îndeosebi doamnele din cadrul instituției, au venit la servici, vineri, 24 iunie, îmbrăcate în tradiționala cămașă populară românească, IA. Acestea au dorit să marcheze astfel, în rând cu românii din întreaga țară, prima ediție oficială a Zilei Universale a Iei, sărbătorită prin lege în țara noastră, începând din acest an, de Sânziene.

Nu este însă prima oară când cei de la INSEMEX onorează în acest mod o sărbătoare românească. Directorul general al INCD INSEMEX, dr.ing. George Artur Găman spune că, în general cu prilejul unor sărbători cum sunt Ziua Națională a României, Sfânta Maria, Paștele sau Sânzienele, mare parte din angajații institutului, îndeosebi doamnele, aleg acest mod vestimentar prin care să atragă atenția asupra valorilor autentice ale poporului român și ale marilor sărbători ale acestuia. ”Le felicit pe colegele noastre care, și în acest an, de Sânziene, au ales acest mod inedit, dar atât de frumos, pentru a marca una din cele mai frumoase tradiții populare românești, Sânzienele și pentru a ne bucura, pe noi toți, de eleganța portului popular românesc care este atât de frumos oriunde și cu orice ocazie. Putem spune că prin ele, am marcat și noi, așa cum se cuvine, la INCD INSEMEX, prima ediție oficială a Zilei Universale a Iei, pentru că altminteri, facem lucrul acesta deja de ani de zile”, a declarat dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX Petroșani.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită, în fiecare an, pe 24 iunie. Sărbătoarea iei promovează cămașa din pânză cu broderii impresionante, care amintește de lada cu zestre a bunicii. Bluza tradițională românească este celebrată de români odată cu Sânzienele și cu Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul.