Eduard Antal ajunge cu turneul naţional “Orgile României” la Deva

Home Cultură Eduard Antal ajunge cu turneul naţional “Orgile României” la Deva
Eduard Antal ajunge cu turneul naţional “Orgile României” la Deva

După deschiderea de la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti, turneul naţional ”Orgile României” ajunge în cadrul primei sale etape în Transilvania, pe 6 Iulie la Deva, unde concertul va avea loc la Biserica Reformată.

Turneul naţional Orgile României, ajuns la a patra sa ediţie, aduce în lunile iulie şi august, zece concerte în întreaga ţară, susţinute de tânărul organist Eduard Antal, continuând incursiunea în istoria acestui fabulos instrument pe teritoriul României, invitând la descoperiri şi redescoperiri ale unui tezaur cultural ascuns, prin recitaluri extraordinare susţinute în nouă catedrale şi biserici catolice şi reformate din România dar şi la Palatul culturii din Arad.

Înaintea turneului, Eduard Antal declara: „Cred că de-a lungul timpului turneul s-a transformat în ceva mai profund și mai important decât o înșiruire de concerte. Simt să turneul a devenit o comunitate, o familie a organizatorilor, gazdelor și ascultătorilor.”

În bisericile din România există peste 1000 de orgi. Acestea reprezintă un tezaur de tradiție culturală pe cât de bogat, pe atât de neștiut de public. Repertoriul ales de Eduard Antal propune o panoramare plină de culoare a modului în care s-a scris pentru „Regina Instrumentelor” în secole de istorie a muzicii, cuprinzând lucrări adaptate sau scrise în original pentru orgă din repertoriul universal şi românesc din creaţia lui Louis-Nicolas Clérambault, Johann Pachelbel, Juan Cabanilles, Girolamo Frescobaldi, Padre Davide da Bergamo, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach, Theodor Grünberger, John Stanley, Béla Bartók.

Turneul continuă, în luna august, cu următoarele destinații:

  • 6 iulie, ora 19:00 – Arad, Palatul Culturii;
  • 9 iulie, ora 19:00 – Vinga, Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”;
  • 7 august, ora 19:00 – Bacău, Biserica Romano-Catolica „Fericitul Ieremia” (Inaugurarea orgii);
  • 14 august, ora 19:00 – Iași, Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria Regină”;
  • 16 August, ora 19:00 – Cacica, Basilica Minor „Adormirea Maicii Domnului”;
  • 27 August, ora 18:00 – Brașov, Biserica Neagră (Festivalul „Organ Nights”);
  • 28 August, ora 18:00 – Codlea, Biserica Evanghelică;

O mostră a impresionantului concert de orgă susținut de Eduard Antal vă invităm să urmăriți accesând linkul You Tube de mai jos: