Conștientă de faptul că motorul dezvoltării județului Hunedoara în anii care vor urma este în strânsă legătură cu dezvoltarea sectorului de turism, dar în egală măsură și de faptul că un turism de calitate presupune drumuri de calitate, administrația județeană caută permanent soluții pentru a crește calitatea accesului rutier inclusiv către zone turistice montane, acolo unde are în responsabilitate întreținerea de drumuri județene.
Un exemplu în acest sens este și DJ667A, drumul județean care asigură accesul spre Parcul Națiuonal Retezat prin comuna Sălașu de Sus, care este și principala poartă de intrare într-una dintre cele mai spectaculoase zone ale județului nostru. Zilele trecute, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram, a evaluat împreună cu primarul comunei Sălașu de Sus, Ioan Vlad, starea acestui drum și au identificat mai multe probleme care trebuie rezolvate, mai ales în partea superioară a acestei artere rutiere, pe o porțiune de circa 3 km, unde ploile torențiale au cauzat probleme care trebuie remediate.
”Acest drum a fost în repetate rânduri în atenția administrației județene, fiind alocate fonduri pentru reparații. Acum, în urma ploilor, pe sectorul de 3 kilometri, ultimii care duc spre Câlnic, au apărut probleme care trebuie semnalate corespunzător. De aceea, împreună cu primarul Ioan Vlad, am urcat pe acest drum. Intenția noastră este de a derula o investiție al cărei rezultat să fie un drum asfaltat care să asigure un acces sigur și confortabil pentru turiști”, a declarat Costel Avram.
Acesta dă asigurări că, în același context privind dezvoltarea turismului în regiune, Consiliul Județean Hunedoara se va implica pentru a pune în funcțiune linia electrică Nucșoara-Cârnic, recent achiziționată de Primăria Sălașu de Sus.
Un alt exemplu privind implicarea administrației județene în modernizarea drumurilor de acces către zonele turistice din județ este cel al DJ 709 F din Parâng, care a fost asfaltat până în poiana din zona centrală a satului de vacanță din stațiunea Parâng, în cadrul unui proiect finanțat prin PNDL. Pentru că în afara acestui proiect a mai rămas o poțiune nemodernizată de circa 600 de metri până sus, la Cabana IEFS, unde este punctul terminus al acestui drum, autoritățile județene și-au propus să găsească și pentru acest tronson de drum o soluție de reabilitare care să asigure accesul facil al turiștilor până la capătul DJ 709F. În acest scop, împreună cu reprezentanți ai Direcției de Dezvoltare Locală a Consiliului Județean Hunedoara au discutat, la fața locului, cu investitorii în turism care au cabane în zonă și care sunt cel mai interesați de accesul în stațiune, modalitățile prin care se poate interveni pe acest drum, fără a afecta pârtia de schi ”Sub telescaun” care intersectează drumul. ”Am convenit cu cabanierii că acest tronson de drum de circa 600 de metri nu trebuie asfaltat, ci doar pietruit și întreținut corespunzător. Însă avem acolo, pe ultimii 250 de metri ai acestui drum, o pantă abruptă, unde ploile strică drumul mereu, și ne gândim să facem acolo niște rigole care să preia apa, astfel încât ploile să nu mai spele piatra de pe drum. Am constatat totodată că acolo nu putem pune numai piatră, ci va trebui betonată acea porțiune de drum pentru a face o lucrare trainică. În plus, ne gândim, așa cum am mai spus, să sprijinim și aici autoritățile locale în vederea amenajării unei parcări pentru turiști, așa cum am reușit la Straja, dar încă așteptăm ca Primăria Petroșani să ne pună la dispoziție terenul necesar pentru o astfel de investiție. Am făcut și o serie de adrese către administrația locală, dar nu am primit încă nici un răspuns, dar nu ne-am pierdut încă speranța…”, a declarat Costel Avram, administrator public al județului Hunedoara.
Între timp, Consiliul județean Hunedoara a demarat o lucrare de reabilitare a drumului județean 664 Lupeni-Straja, îndeosebi pe partea din amonte care s-a degradat pe timpul iernii. Aici se va turna un nou covor de asfalt, în cursul acestei luni, mai ales că în luna august pe acest drum județean se vor desfășura două competiții de anvergură, mai întâi Transylvania Downhill, un concurs de coborâre cu placa pe role și mai apoi, în premieră, ”Cupa Straja” la raliu în coastă, o competiție inclusă în calendarul competițiilor sportive naționale de automobilism.
În altă ordine de idei, Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara, reamintește că tot în Valea Jiului, la Valea de Pești, urmează să fie demarate lucrările la o nouă investiție rutieră cu impact în turism. Este vorba despre asfaltarea DJ 672 C, Valea de Pești – comuna Runcu (GJ), din DN 66A până la limita județului Gorj, investiție finanțată în cadrul Programului Național ”Anghel Saligny”.