Instituție de cultură și educație prestigioasă, cu o activitate intensă, diversă și apreciată, Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” Hunedoara-Deva și-a câștigat un binemeritat loc de frunte în rândul instituțiilor de cultură hunedorene, devenind dintr-un simplu loc de lectură și împrumuturi de carte, un veritabil pol de cultură, educație și știință din această zonă a țării.
Biblioteca județeană funcționează în prezent, ca instituție subordonată Consiliului județean Hunedoara, statut pe care l-a dobândit în anul 1993, an în care i s-a atribuit în titulatura sa oficială și numele emblematicului scriitor și om de cultură hunedorean Ovid Densușianu.
Istoria acestei instituții este însă mult mai adânc înrădăcinată din timp, prima formă de organizare a unei biblioteci publice pe aceste meleaguri fiind consemnată încă din anul 1868 când la Deva exista ”Societatea de Lectură Română”, un loc public în care se citeau ziare și cărți. În 1879, sub egida aceleași societăți, precursoare a Casinei Române din Deva, este consemnată existența unei biblioteci cu 2197 de cărți reprezentând opere literare românești. După preluarea Casinei Române de către Armată, biblioteca publică avea să funcționeze în diverse spații din Deva, iar în anul 1951 este înființată, pe structura vechii biblioteci de la Casina Română, prima bibliotecă cu statut regional din județul Hunedoara. Între 1951-1968 aceasta a funcționat sub denumirea ”Biblioteca Centrală Regională” (având un număr de 6702 volume de carte în patrimoniu), mai apoi între 1968-1974 se va numi ”Biblioteca Municipală”, iar între 1974-1993 va funcționa sub numele ”Biblioteca județeană Hunedoara-Deva”.
În toți acești ani, zestrea de carte, ziare, periodice și alte categorii de publicații, precum și documente grafice și audio-vizuale a Bibliotecii județene s-a îmbogățit în mod constant, aceasta însumând astăzi aproximativ 343.000 de unităţi biblioteconomice existente în prezent, în limba română şi limbi străine. Iar grație sprijinului constant și consistent al Consiliului județean Hunedoara, în fiecare an, zestrea bibliotecii crește cu alte 6000 de unități de bibliotecă.
Acesta este motivul principal pentru care nevoia de păstrare și punere în valoare a acestor colecții a condus și la mutarea sediului bibliotecii, de-a lungul anilor, în sedii mai spațioase, actualul sediu central al Bibliotecii județean ”Ovid Densușianu” funcționând, din anul 2006, în actualul sediu din complexul Palatului Administrativ din Deva, str. 1 Decembrie 1918 nr. 26. Aici se desfășoară în prezent o bună parte din activitatea bibliotecii, sala de lectură, secțiile de Împrumuturi de Carte, Împrumuturi de Carte pentru Copii, de Artă și Carte franceză, Sala Biblionet, Compartimentul de Informare Bibliografică și birourile conducerii și administrației, însă din structura instituției fac parte și 5 filiale care funcționează în spații distincte, respectiv: în Cartier Dacia, bl. 41 – parter (lângă Colegiul Tehnic „Transilvania”), în incinta Colegiului Național „Decebal” Deva, Centrul de Excelențã (intrarea de pe strada Andrei Șaguna), pe Strada Anemonelor, nr. 57A din Deva (Grup şcolar „Téglas Gábor”), la Școala Generală din Cristur, str. Uliţa Mare, nr. 115 și la etajul 2 al Compelexului comercial ”Deva Mall” unde este amenajat ”Colțul chinezesc”. De asemenea, biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” are organizate și câțeva puncte de împrumut la ştrandul Municipal Deva, la Spitalul de Pediatrie Deva, precum și numeroase puncte de împrumut stradal destinate tuturor celor care iubesc cartea şi se află amplasate în următoarele zone din municipiul reședință de județ: Parcul „Cetate”; Piaţa „Victoriei”; Piaţa „Arras”; Cartier „Dacia”, bulevardul Dacia, Cartier Micro 15, zona „Lidl”; Parcul „Bejan”.
În ultimii ani, grație unui management performant asigurat de echipa condusă de Ioan Sebastian Bara, Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” s-a remarcat în viața cultural-educațională nu doar prin activitățile specifice de bibliotecă, dar și prin suita de evenimente de anvergură, care și-au câștigat un binemeritat loc în atenția publicului iubitor de lectură din județul Hunedoara. Câteva dintre acestea sunt: „Eminesciana” – manifestare cultural-educativă prilejuită de ziua de naştere a lui Mihai Eminescu (în luna ianuarie); „Unirea Principatelor Române” – manifestare culturală dedicată unirii Principatelor Române (în luna(ianuarie); Manifestări culturale dedicate Anului Nou Chinezesc (în luna februarie); Manifestări culturale dedicate Zilei Internaţionale a Femeii (în luna martie); Gala „Bibliotecile anului” – competiţie a bibliotecilor publice din judeţul Hunedoara (în luna martie); „Ziua Internaţională a Francofoniei” – manifestare culturală dedicată sărbătoririi zilei Francofoniei (în luna martie); „Trofeul Micului Cititor” – concurs pentru alegerea celui mai bun autor, ilustrator şi editor de cărti pentru copii cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului (în luna iunie); „Noaptea bibliotecilor” – eveniment ce are ca obiectiv strângerea laolaltă a unui număr cât mai mare de pasionaţi de carte, familiarizarea tinerilor cu biblioteca (în luna octombrie); „Salonul Hunedorean al Cărtii” – manifestare culturală în cadrul căreia sunt prezente atât editurile din judeţ, cat şi prestigioase edituri din ţară (în luna octombrie); „Ziua Naţională a României” – manifestare culturală organizată cu ocazia acestei sărbători (în luna decembrie); „Luna editurii” – stand de carte cu vânzare a unor edituri prestigioase din ţară ș.a.m.d.
În luna iulie 2022, pe lângă activitățile sale specifice, Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” găzduiește un stand de carte cu vânzare al Editurii RAO, dar și cu mai multe serii de cursuri de pictură, iar sub egida Centrului de Formare Profesională, tot aici este organizat un curs autorizat de manager proiect.
Cu o bogată paletă se activități și servicii publice, oferite în cea mai mare parte, gratuit, pasionaților de lectură, educație și cultură, Biblioteca județeană ”Ovid Densușianu” este una din cele mai apreciate instituții publice din județ, spre cinstea angajaților săi, spre mândria susținătorilor săi și spre bucuria tuturor celor care-i trec pragul.