Avram Iancu nu se lasă ! Sportivul atacă un nou record la înot pe lacul Balaton din Ungaria

Home Stiri la zi Avram Iancu nu se lasă ! Sportivul atacă un nou record la înot pe lacul Balaton din Ungaria
Avram Iancu nu se lasă ! Sportivul atacă un nou record la înot pe lacul Balaton din Ungaria

Fără îndoială, ambiția de a duce fiecare proiect pe care și l-a propus la bun sfârșit, face parte din constituția temerarului sportiv Avram Iancu din Petroșani. După ce, în luna iulie 2022 și-a înscris numele și a înscris România pe lista înotătorilor care au reușit traversarea Canalului Bristol din Marea Britanie, Avram Iancu și-a adus aminte că vremea capricioasă din vara anului trecut l-a lăsat cu un proiect nefinalizat.

Așa se face că, la început de august 2022, Avram Iancu a luat din nou drumul Ungariei, unde miercuri, 3 august 2022, de la ora 9,00 va lua startul unei curse maraton în apele lacului Balaton, în încercarea de a doborî recordul european de timp la înot în ape libere. Acest lucru presupune un efort de anduranță, respectiv o cursă de înot de cel puțin 43 de ore și 15 minute, atât cât este în prezent acest record, stabilit de Kevin Murphy, din Anglia, care a înotat la rândul său pentru a-l obține tot pe lacul Balaton din Ungaria.

”Crăișorul apelor” cum este cunoscut sportivul din Valea Jiului și-a propus încă de anul trecut să doboare acest record european de înot în ape deschise, încurajat de faptul că este deținător al recordului național de timp la înot în ape libere, cu 36 de ore şi 29 de minute petrecute efectiv în apă. Acest lucru nu este însă o întreprindere tocmai ușoară, pentru că lacul Balatron, care are o lungime de 75 de km, nu este tocmai ușor de traversat, așa cum recunoaște chiar Avram Iancu. ”Este foarte dificil de traversat lacul Balaton, cel mai mare din Europa Centrală. În primul rând, acesta are o lungime de 75 de kilometri în linie dreaptă, iar deschiderea luciului de apă este foarte mare. Practic, orice adiere de vânt poate genera valuri mari, care îngreunează deplasarea. Apoi, în lac este apă dulce, iar flotabilitatea nu este atât de de ridicată ca în ocean sau mare, unde salinitatea este ridicată. În fine, o altă problemă este lipsa somnului pe durata celor peste 43 de ore de înot, oboseala fiind resimţită în special la primele ore ale dimineţii, când şi temperatura de afară scade la 18-20 de grade Celsius”, a explicat Avram Iancu.

O parte din aceste probleme au condus și la decizia luată anul trecut, de către echipa de suport a sportivului român, care a întrerupt două încercări de stabilire a unui nou record la înot în ape libere, după ce condițiile meteo au făcut imposibilă practic efectuarea acestei curse.

Acum, Avram Iancu a plecat în Ungaria cu încrederea deplină că de data aceasta va reuși. Înotul este organizat de Serviciul de Salvamari ai Balatonului, care vor urmări respectarea condiţiilor impuse pentru omologarea înotului.

Iar noi, de acasă și de peste tot din lume, îi vom ține pumnii ! Succes, Avrame!