Laborator mobil pentru sisteme de ventilație în dotarea INCD-INSEMEX Petroșani

Home Economie Laborator mobil pentru sisteme de ventilație în dotarea INCD-INSEMEX Petroșani
Laborator mobil pentru sisteme de ventilație în dotarea INCD-INSEMEX Petroșani

Preocupările colectivului de cercetători de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) din Petroșani în ceea ce privește modernizarea bazei materiale necesare pentru derularea activităților specifice, constituie una din acțiunile esențiale ale acestora.

În ultimii ani, INCD-INSEMEX a făcut o serie de investițiui semnificative în modernizarea laboratoarelor de cercetare și achiziționarea de echipamente specifice de ultimă generație. În acest context se înscrie și cea mai recentă achiziție care constă în dotarea Institutului cu un laborator mobil pentru sisteme de ventilație. Acesta este dotat cu toate echipamentele neceare pentru determinarea mediului toxic ori exploziv în diverse firme și locuri ce folosesc sisteme de ventilație.

Potrivit cercetătorului dr. ing. Cristian Tomescu, șeful Laboratorului de Securitate Minieră și Ventilație Industrială din cadruI NSEMEX Petroșani, acest laborator mobil este cuprins într-o autoutilitară specială, care poate transporta, oriunde, o echipă de 4 specialiști împreună cu cu toate echipamentele necesare pentru determinarea valorilor de ventilație în orice sistem de acest tip. „Este un laborator mobil necesar cercetării aplicative în domeniul ventilației industriale, în atmosferele cu potențial toxic și exploziv și inflamabil. Misiunea noastră, a celor care însoțim și operăm acest laborator este de a face cercetări în domeniul securității și sănătății în muncă la companiile, firmele și instituțiile care, potrivit legislației, au nevoie de autorizări speciale de acest fel pentru a-și desfășura activitate în condiții de siguranță. În plus, acest mini-laborator mobil este dotat cu aparatura necesară cu care executăm, în cazul producerii unor evenimente nedorite generate de explozii, la fața locului, măsurătorile necesare, pentru ca ulterior, să le cuantificăm și să dăm un diagnostic a cauzelor ce duc la astfel de evenimente nedorite. De asemenea, avem și o parte de măsurători în domeniul ventilației industriale, la diverși agenți economici, care au astfel de instalații și care funcționează în mediu cu potențial toxic și exploziv”, adeclarat dr.ing. Cristian Tomescu.

Noul laborator mobil a fost achiziționat în cadrul unui proiect-nucleu derulat de INCD-INSEMEX Petroșani și a costat nu mai puțin de 622.000 de lei.

Directorul general al INCD-INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman apreciază însă că utilitatea acestuia în derularea contractelor angajate de instituția de cercetare-dezvoltare din Valea Jiului este maximă. ”Având în vedere numărul mare de contracte pe care le avem cu agenții economici pentru evaluarea sistemelor de ventilație care activează în medii toxice, sau explozive, acest laborator este un element foarte util pentru noi.

Acest nou echipament constituie încă o etapă din programul de înzestrare al Institutului Național pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă de la Petroșani, cu echipamente și utilaje noi, de ultimă generație, care răspuns eficientizării activităților specifice acestui prestigios institut de cercetare-dezvoltare din țara noastră. ”Încercăm să ținem pasul cu tot ceea ce înseamnă noutăți și progres tehnologic în domeniul nostru de activitate, astfel încât să ne putem desfășura activitatea în mod corespunzător la cel mai înalt nivel de profesionalism și calitate pe care-l așteaptă, de altfel, partenerii noștri și beneficiarii serviciilor noastre. Tocmai de aceea, vom continua să analizăm cu maximă atenție oportunitatea achiziției de noi echipamente, utilaje și tehnologii care ne ușurează
activitatea, dar care ne ajută să creștem gradul de eficiență și siguranță în acțiunile pe care le întreprindem”, 
a declarat dr.ing. George Artur Găman, director general al INCD INSEMEX Petroșani.