Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Valea Jiului își intră în atribuții și caută un director executiv

Home Economie Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Valea Jiului își intră în atribuții și caută un director executiv
Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Valea Jiului își intră în atribuții și caută un director executiv

Constituită la nivelul Văii Jiului cu scopul declarat de a asigura transparența utilizării și accesului la fondurile europene respectiv de a disemina oportunitatățile europene la toate nivelurile: administrativ, mediu de business, educațional și neguvernamental ale comunităților din Valea Jiului, în contextul tranziției generate de închiderea minelor de cărbune, Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Valea Jiului (ADTVJ) își intră în atribuții.

Această formă de guvernanță asociativă  reprezintă un demers-pilot, fiind una dintre cele mai eterogene compoziții instituționale cu scopul principal de a implementa politicile de coeziune 2021-2027 în vederea unei absorbții eficiente și care să aducă îmbunătățiri semnificative în calitatea vieții locuitorilor din Valea Jiului și să sprijine dezvoltarea sectoarelor esențiale: educație, sănătate, spațiu public, cultură, administrație, etc.

Forma de organizare a structurii de guvernanță este de asociație non-profit, înființată în conformitate cu OG nr 26/2000, legea 246/2005 precum și cu dispozițiile codului civil privitoare la persoane fizice și juridice iar membrii fondatori ai acesteia sunt cele 6 municipalități: Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani, Consiliul Județean Hunedoara, Universitatea din Petroșani și patru asociații neguvernamentale: UrbanLab Valea Jiului, Asociația Comitetului de Inițiativă Valea Jiului, Valea Jiului Development Society Project și  Autism Helping Hands.  Președintele asociației este Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin – rectorul Universității din Petroșani iar din conducere mai fac parte în calitate de vice-președinți și secretar general reprezentanți ai mediului non-profit cât și administrației publice locale.

Asociația de Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului va constitui în viitorul apropiat în mod transparent o echipă de experți în implementare și promovare a oportunităților europene de finanțare care vor fi dinsponibile din următorul cadru multianual financiar 2021-2027. În acest moment am lansat pe site-ul ADR Vest concursul pentru ocuparea poziției de director executiv, detalii găsindu-se la următorul link: https://adrvest.ro/post_director-executiv-al-asociatiei-pentru-dezvoltarea-teritoriala-integrata-valea-jiului/

Până la momentul la care procesul de selecție a directorului executiv va fi finalizat, prin decizia Consiliului Director, s-a stabilit un interimat asigurat de către domnul Kelemen Alexandru, vice-președintele asociației.

Acesta arată că, prin intermediul ITI Valea Jiului (investiții teritoriale integrate)vor exista de asemenea sume dedicate alocate pentru implementarea de proiecte în arealul Văii din următoarele programe operaționale: Programul Operațional Regional, Programul Operațional Tranziție Justă, Programul Operațional Sănătate, Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială, Programul Operațional Educație și Ocupare precum și programul Operațional Asistență Tehnică care de altfel va furniza cea mai mare parte a bugetului de funcționare a structurii de guvernanță.