Înotătorul Avram Iancu și-a completat în palmares și ”Turul Deltei Dunării”

Home Stiri la zi Înotătorul Avram Iancu și-a completat în palmares și ”Turul Deltei Dunării”
Înotătorul Avram Iancu și-a completat în palmares și ”Turul Deltei Dunării”

În timp de tânărul și agilul înotător român David Popovici câștigă medalii de aur pe bandă rulantă la competițiile internaționale de înot, românii își împart admirația pentru performerii acestui sport, fiind cuceriți în egală măsură de realizările absolut senzaționale ale bibliotecarului din Petroșani, Avram Iancu, înotătorul care doboară la rândul său record după record.

Cea mai recentă performanță a lui Avram Iancu este consemnată la început de septembrie 2022 când, după un maraton de înot de 5 zile, cu aproape 40 de ore petrecute efectiv în apă, acesta a reușit să parcurgă cei 111 kilometri ai Brațului Chilia din Delta Dunării. Astfel, Avram Iancu își adaugă la remarcabilul său palmares sportiv și performanța de a fi fi făcut, într-un fel de-a spune, și ”Turul înot al Deltei Dunării”. Înotul de pe Brațul Chilia completează cele pe care Avram Iancu deja le-a reușit în Deltă, mai întâi pe Brațul Sulina (în 2017) și, mai apoi, pe Brațul Sf. Gheorghe (în 2022), iar odată cu această reușită putem spune, fără teama de a greși, că Avram Iancu este singurul înotător din lume care a parcurs înot tot cursul Dunării, de la izvoarele acesteia din Munții Pădurea Neagră (în Germania) și până la Marea cea Mare, pe fiecare firicel al acestui fluviu.

Evident, apreciatul sportiv din Valea Jiului este, la rândul său, mândru de această nouă reușită. ”Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe sunt cuvinte pe care oricare copil le învață la școală și care sunt simboluri pentru toți românii. Am o deosebită satisfacție că sunt un om care am avut privilegiul de a înota toate aceste brațe și care a ajuns în extremitățile estice ale ținuturilor noastre de basm. Nu știu ce și cât însemnă și pentru alții această realizare personală, dar pentru mine este o realizare egală cu fericirea!”, spune Avram Iancu.

Acesta recunoaște că misiunea de a parcurge cei 111 km ai Brațului Chilia nu a fost una ușoară. În primul rând, cursa de înot a avut loc pe granița cu Ucraina, iar pe parcurs a avut mai multe întâlniri pe apă cu patrulele Poliției de Frontieră. De altfel, înotul s-a și încheiat la pontonul Poliției de Frontieră de pe Musura, ultimii 7 km ai Brațului Musura fiind practic imposibil de a mai fi fost parcurși înot. ”Sub rezerva faptului că ultimii 7 km ai Brațului Musura sunt colmatati, cu apă mai mică spre final și cu foarte multă vegetație care se întinde pe toată lățimea canalului, am REUȘIT să înot și cel de-al treilea braț al Dunării din Deltă. Au fost 38 de h si 59 minute de înot cu care am completat triada brațelor dunărene ale Deltei”, a mai spus Avram Iancu.

Felicitări !