Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de timbre dedicată comemorării a 150 de ani de la moartea patriotului român Avram Iancu

Home Cultură Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de timbre dedicată comemorării a 150 de ani de la moartea patriotului român Avram Iancu
Romfilatelia introduce în circulație o emisiune de timbre dedicată comemorării a 150 de ani de la moartea patriotului român Avram Iancu

Cu prilejul împlinirii unui secol și jumătate de la trecerea la cele veșnice a celui mai iubit fiu al Ardealului, „crăișorul munților”, Avram Iancu, Romfilatelia introduce în circulație marți, 6 septembrie a.c. o emisiune comemorativă cu titlul generic Avram Iancu, 150 de ani de la moartealcătuită dintr-o marcă poștală și o coliță dantelată, care au înscrise valorile nominale de 10 lei și respectiv 32 lei. Portretele reproduse pe mărcile poștale ilustrează picturile aparținând autorilor Mișu Popp și Barbu Iscovescu. Grafica alăturată mărcii poștale a coliței dantelate reproduce un desen sugestiv pentru o cuvântare a lui Avram Iancu în fața patrioților ardeleni pregătiți pentru o acțiune de luptă.

Plicul „prima zi” a emisiunii, ilustrează tematic portretul Eroului Național al Românilor pe fundalul estompat al desenului prezentat și în grafica coliței filatelice.

Născut la Vidra de Sus, în ținutul de legendă al Apusenilor cei presărați cu aurul născător de patimi și speranțe, Avram Iancu reprezintă un simbol a două semnificații: prima, semnificația locală, întrucât revoluția declanșată de el privește soarta fraților ardeleni, iar a doua, semnificația națională, având în vedere că faptele sale se încorporează în conștiința românismului integral. Această a doua semnificație depășește intenția eroului nostru, care a vrut să fie numai un revoluționar ardelean, dar voința de libertate a neamului întreg se regăsește în el, îl revendică și îl venerează ca pe o emblemă a istoriei și a națiunii române.

Articolul unic al Legii 230/2016 are următorul conținut: „Pentru cinstirea memoriei lui Avram Iancu (1824 – 1872), considerat cel mai mare erou național al românilor din Transilvania, cu merite excepționale în afirmarea identității și a drepturilor naționale pe teritoriul strămoșesc, fostul conducător al Revoluției române din 1848 – 1849 din Transilvania este declarat «Erou al Națiunii Române».”

Trăitori într-o Uniune Europeană, românii prezentului, trebuie să știe că în urmă cu mai bine de un secol și jumătate „Crăișorul munților” gândea și acționa într-un bine definit spirit european. Iancu scrie: „Fraților maghiari, Dumnezeu ne-a așezat într-una patrie, ca împreună să asudăm cultivând-o, împreună să gustăm dulceața fructelor ei. De aveți în cer un Dumnezeu, luați alte metode de a trata cu noi, însă, nu întârziați… spiritul de care este străpunsă Europa străbate cu un impuls mai elastic la sufletul nostru, decât la oricare națiune. Libertate, egalitate, frățietate, aceste principii sunt deviza noastră.”

Avram Iancu a fost croit din fibra de esență tare din care au fost plămădite ilustrele personalități ale României. A fost cunoscut ca un personaj care fermeca mulțimile sporind înmiit gândul că el întruchipează marea speranță de eliberare a unui neam ținut de veacuri în umilință și robie.

El este cel care a inoculat în sufletul Ardealului conștiința de stăpâni din neamul împărătesc care a strălucit cândva în mândrul regat al Daciei.

Nicăieri amintirea lui Iancu nu este mai vie, mai puternică decât în Munții Apuseni, unde se simte încă o stare de veghe, o credință necondiționată care definesc Vidra ca un Olimp, iar Țebea (locul de veșnică odinhnă al Crăișorului) un altar. După ce a simțit zădărnicia luptei sale, cu mintea întunecată de mare deznădejde, 20 de ani a umblat din loc în loc, plângând durerea și nedreptatea făcută neamului său, până ce a murit în noaptea de 10 spre 11 septembrie 1872, în casa brutarului Ion Stupină din Baia de Criș și a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, în vecinătatea gorunului lui Horea, la 13 septembrie. În anul 1924, la comemorarea unui secol de la nașterea lui Avram Iancu, Regele Ferdinand a adus în Panteonul de la Țebea osemintele a 73 de eroi, căzuți în Primul Război Mondial. Academicianul Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române definește cu mult respect personalitatea Eroului Națiunii Române: ,,… reprezintă destinul nostru de români și cuprinde într-o viață scurtă de om întreaga viață a neamului românesc, el rămâne modelul ce dăinuie peste veacuri, reprezentând dimensiunea patriotică a poporului român.”

Romfilatelia mulțumește Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Național de Istorie a României, Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia și domnului dr. Daniel Iancu, cercetător științific în cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, pentru sprijinul documentar și fotografic realizat la redactarea acestui comunicat.