Sportul minții e rege în județul Hunedoara, la turneul internațional ”Grand Prix România” de la Geoagiu Băi

Home Stiri la zi Sportul minții e rege în județul Hunedoara, la turneul internațional ”Grand Prix România” de la Geoagiu Băi
Sportul minții e rege în județul Hunedoara, la turneul internațional ”Grand Prix România” de la Geoagiu Băi

Succesele remarcabile ale tinerilor șahiști de la cluburile hunedorene, în cadrul unor competiții de talie națională și internațională au atras și atenția autorităților administrației județene. Asta cu atât mai mult cu cât, în echipa de conducere a Consiliului județean Hunedoara se regăsește și fostul jurnalist sportiv Ion Bădin, un pasionat al șahului și bun prieten cu președintele Federației Române de Șah, Vlad Ardeleanu.

Acestuia îi aparține ideea și inițiativa de a valorifica interesul pentru acest sport al tinerilor din județul Hunedoara în cadrul unui eveniment șahist de anvergură a cărui tradiție va începe anul acesta în județul nostru. ”Avem în Valea Jiului și în județul Hunedoara câțiva șahiști cu veleități de mari maeștri, în frunte cu acest excepțional sportiv Rareș Apostu, care este campion național la numai 7 ani și care a avut evoluții spectaculoase în competițiile internaționale la care a participat în acest an. Cred că avem datoria de a-i încuraja și de a-i aduce în atenția publicului iubitor de șah din județul Hunedoara și din România, motiv pentru care, profitând de amiciția mea veche cu Vlad Ardelean, președintele Federației Române de Șah, l-am rugat să găsim o soluție pentru a organiza un mare turneu de șah în județul Hunedoara. A fost de acord și am convenit să organizăm, în luna octombrie, la Geoagiu Băi, etapa a IV-a a turneul internațional de șah ”Grand Prix România”, un veritabil festival al sportului minții la organizarea căruia CJH va fi partener al Federației Române de Șah și-i mulțumesc președintelui Laurențiu Nistor că a îmbrățișat propunerea mea, așa cum le mulțumesc consilierilor județeni că au adoptat proiectul de hotărâre prin care susținem organizarea acestui eveniment”, a declarat Ion Bădin, vicepreședintele Consiliului județean Hunedoara.

Turneul internațional de șah ”Grand Prix România” va avea loc la Geoagiu Băi, în perioada 16-23 octombrie 2022 și va fi dotat cu premii în valoare totală de 15.000 de euro. Aici vor avea loc partidele din cadrul etapei a IV-a a GRAND PRIX ROMÂNIA la șah, o competiție care înglobează pe lângă turneul principal, la care sunt așteptați mari maeștri și maeștri internaționali, și evenimente secundare dedicate copiilor sub 14 ani și șahiștilor amatori. Pentru buna organizare a evenimentului, CJH a alocat suma de 1.000.000 de lei.

Detalii asupra acestui eveniment au fost făcute publice zilele trecute, la sediul CJH unde a avut loc o conferință de presă la care invitatul conducerii administrației județene a fost chiar președintele Federației Române de Șah, Vlad Ardeleanu. Cu acest prilej, președintele CJH, Laurențiu Nistor s-a declarat încântat de decizia luată de Federația Română de Șah de a organiza un astfel de eveniment în județul Hunedoara. ”„Mă bucur că județul nostru a fost ales pentru acest eveniment care promovează „sportul minții”. Ar fi un mare câștig pentru noi să permanentizăm acest concurs, aici, în județul Hunedoara. În acest fel, i-am stimula pe copiii care iubesc șahul să continue pe calea performanței” a declarat președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, în debutul întâlnirii cu presa.

În cadrul conferinței de presă organizată la Consiliul Județean Hunedoara, președintele FRȘ, Vlad Ardeleanu, a detaliat programul evenimentului de la Geoagiu-Băi și a vorbit despre importanța competiției, care este una de prim rang și repune România pe harta internațională a șahului.

„Va fi un festival de șah, care cuprinde patru evenimente sportive. Vor fi două turnee pentru copiii sub 14 ani, dintre care unul omologat internațional și unul pentru începători. La acesta din urmă așteptăm copii din județul Hunedoara, dar și din județele Sibiu și Alba. Vom avea și un turneu pentru amatori, mai scurt, de doar șase runde, organizat între 20-23 octombrie. Turneul principal se va desfășura între 16-23 octombrie, va cuprinde nouă runde, iar premiile vor fi în valoare de 15.000 de euro. Suntem în prima săptămână de înscrieri și deja avem concurenți din 8 țări, mari maeștri și maeștri internaționali. Așteptăm și jucătorii din echipa națională de șah a României” a arătat Vlad Ardeleanu, președintele Federației Române de Șah.

Reprezentantul federației estimează că la competiție vor participa circa 200 de sportivi și că etapa de la Geoagiu-Băi va fi una dintre cele mai valoroase de până acum.

Prezent la conferința de presă, inițiatorul acestui demers, vicepreședintele CJH Ion Bădin a concluzionat: ”Mă bucur că Vlad Ardeleanu, pe care îl cunosc de mai multă vreme, a reușit în timpul scurt scurs de la preluarea conducerii Federației Române de Șah să organizeze o competiției de asemenea anvergură și să pună pe hârtie o serie de proiecte prin care să revigoreze șahul românesc. Înainte de conferința de presă, pe lângă detaliile organizatorice legate de competiția de la Geoagiu-Băi, am discutat pe îndelete și despre planurile sale privitoare la proiectul „Educație prin șah”, adresat în principal copiilor cu vârste între 6 și 12 ani, prin care se urmărește extinderea bazei de selecție, dar și despre alte inițiative care privesc cluburile de șah.”