Înălțarea Sfintei Cruci – hramul de toamnă al Schitului Straja

Home Cultură Înălțarea Sfintei Cruci – hramul de toamnă al Schitului Straja
Înălțarea Sfintei Cruci – hramul de toamnă al Schitului Straja

Sărbătoare mare a ortodoxiei, Înălțarea Sfintei Cruci este pentru credincioșii din Valea Jiului (și nu numai) dublată de sărbătoarea hramului de toamnă al Schitului Straja, situat în stațiunea turistică cu același nume din Munții Vîlcanului.

Sute de credincioși sunt așteptați miercuri, 14 septembrie 2022, la slujba de hram care va fi oficiată aici de părintele Dimitrie Ivașco.

Schitul Straja a fost construit în 1999 în 3 luni, 3 săptămâni și 3 zile, ctitor fiind Emil Părău, cel de numele căruia se leagă începuturile dezvoltării turismului în Straja, dar și ridicarea Crucii Eroilor din stațiune.

Povestea acestui așezământ biserciesc, spusă chiar de ctitorul ei, Emil Părău, este impresionantă: „La Cabana Montana, în anul 1996, s-a aprins într-o seară lumina într-o încăpere, becul s-a ars, iar flama făcută de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart de unul dintre turişti, însă la ceva timp al doilea incident de acest fel a avut loc, o alta cruce apărând pe un alt bec. Acest bec poate fi văzut la schitul Straja. Becul a fost dus la Stareţul Mănăstirii Lainici, care a spus că în acele locuri sunt oameni care au murit în primul război mondial şi nu sunt îngropaţi creştineşte. Aşa s-a hotărât ridicarea Crucii Eroilor din Straja, în memoria eroilor neamului. În anul 1999 s-a ridicat Schitul Straja, pentru a aduce pioşenie locului”, spune Emil Părău.

Schitul poartă Hramurile Înălţarea Sfintei Cruci şi Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Din anul 2006 intrarea în Schitul Straja se face printr-un tunel lung de 50 de metri pe pereţii căruia este pictat în întregime Calendarul Bisericesc şi scene din Vechiul şi Noul Testament.