Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira vine în Valea Jiului

Home Stiri la zi Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira vine în Valea Jiului
Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira vine în Valea Jiului

În Valea Jiului se fac pregătiri pentru vizita Comisarului European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, care este așteptată aici la finalul săptămânii viitoare. Informația a fost confirmată de administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram care spune că vizita înaltului oficial european are loc în contextul în care Valea Jiului este una din regiunile incluse în Programul Euroipean pentru Tranziție Justă. Costel Avram a mai precizat că, împreună cu comisarul european Elisa Ferreira, în Valea Jiului va veni și ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș.

”Mă aflu astăzi din nou în Valea Jiului, unde pregătim vizita Comisarului European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira și a ministrului Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș care vor fi prezenți săptămâna viitoare aici, pentru a cunoaște îndeaproape problemele Văii Jiului și pentru a discuta cu autoritățile despre soluțiile de dezvoltare ale celor 6 localități și, mai ales, despre soluțiile de finanțare a acestora. Ne propunem să-i prezentăm acesteia realitățile acestei zone, rezultate în urma închiderii sectorului minier, dar și oportunitățile de dezvoltare pe care le vedem pentru această zonă. Am alcătuit un program care va cuprinde și vizite în zone cu probleme sociale evidente, cum e spre exemplu Aninoasa, și zone cu potențial de dezvoltare, cum este Ansamblul istoric Mina Petrila, dar și vizite la unele obiective care au fost realizate prin utilizarea de fonduri europene. Ca membru al ITI Valea Jiului dar și al asociației care va gestiona proiectele pe Tranziție Justă, Consiliul județean Hunedoara acordă maxim interes acestei întâlniri, pe care o considerăm decisivă pentru ceea ce va însemna sprijinul UE de care avem nevoie”, a declarat Costel Avram.

Comisarul European pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, va avea și o întâlnire cu autoritățile administrației județene și administrațiilor locale din Valea Jiului, cu mediul de afaceri local, cu structurile asociative și societatea civilă, la Universitatea din Petroșani.

În avanpremiera acestei importante vizite, tot la Universitatea din Petroșani a avut loc joi, 28 septembrie 2022, o întâlnire a Grupului de Lucru pentru Planul Teritorial pentru Tranziția Justă (PTTJ) al județului Hunedoara, la care a participat și secretarul de stat în cadrul Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene, Ovidiu Cîmpean.

Întâlnirea de lucru a avut ca temă principală de discuție oportunitățile de finanțare disponibile pentru dezvoltarea județului Hunedoara, prin programele gestionate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, în cadrul Mecanismului pentru o Tranziție Justă.

Prezent la eveniment, președintele CJH, Laurențiu Nistor a declarat: ”Cea mai mare satisfacție a noastră este că din cele 6 județe care beneficiază de Mecanismul pentru o Tranziție Justă, județul Hunedoara va primi un sfert din totalul fondurilor alocate – 510 milioane de euro. Este pentru prima dată când județul nostru beneficiază de fonduri atât de consistente pentru derularea proiectelor de dezvoltare a fostelor zone monoindustriale. De altfel, am și fost felicitați de către reprezentantul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene pentru această reușită.”

Totodată, în cadrul dialogului desfășurat pe parcursul întâlnirii, membrii Grupului de lucru au prezentat situația actuală a economiei Văii Jiului, dar și câteva proiecte pe care ei le consideră viabile pentru dezvoltarea regiunii.

„Este important că în grupul de lucru care se ocupa de acest proiect și în asociația care va atrage si va gestiona finanțările se regăsesc o serie de entități private și asociații cu scop nepatrimonial care lucrează împreună. Planul Teritorial pentru Tranziția Justă este un cadru care creează încredere între autoritățile locale, județene, naționale și principalele entități private și non-guvernamentale din Valea Jiului, iar printr-o asemenea colaborare integrată se va îndeplini obiectivul principal, acela de a dezvolta întreaga regiune a Văii Jiului”, a declarat, la rândul său, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

La întâlnire au fost prezenți și alți primari din Valea Jiului, dar și reprezentnați ai unor instituții publice și structuri asociative direct interesați de progresul dezvoltării programului pentru Traziție Justă în plan local.

Vizita comisarului european pentru Coeziune și Reforme, Elisa Ferreira, este așteptată cu maxim interes în județul Hunedoara, având în vedere faptul că aceasta este responsabilul care are în gestiune fondurile europene la nivel comunitar.