PSD va insista, în Camera Deputaților, pentru menținerea minelor deschise!

Home Politică PSD va insista, în Camera Deputaților, pentru menținerea minelor deschise!
PSD va insista, în Camera Deputaților, pentru menținerea minelor deschise!

După ce, săptămâna aceasta, în Senatul României, AUR, USR și PNL au respins amendamentele inițiate de senatorul PSD Cristian Resmeriță pentru menținerea în funcțiune pe o perioadă nedeterminată a CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea, care asigură materia primă a complexului energetic, parlamentarii PSD din județul Hunedoara anunță că vor ioniția un demers similar la Camera Deputaților, acolo unde vor continua dezbaterile privind aprobarea acestui act normativ.

Amendamentele depuse de senatorul Cristian Resmeriță la Senat, prevedeau scoaterea CET Paroșeni din lista capacităților ce urmează să fie închise la finalul anului 2026, conform Ordonanței de Urgență (OUG) nr. 108 din 2022 privind decarbonizarea sectorului energetic.

Deputatul hunedorean Natalia Intotero apreciază că România are obligația, în noul context internațional, să mențină deschise minele de cărbune și producția energetică în termocentrale. ”Este simplu. Situația în care ne regăsim în septembrie 2022 este diferită de contextul care a produs politica de decarbonizare a sectorului energetic european. A început un război. Avem o criză energetică. Încercăm să devenim independenți din punct de vedere energetic. Din aceste motive, Uniunea Eurpeană a dat UNDĂ VERDE producției energetice prin orice mijloc de producție. Este vorba despre Planul REPowerEU, care stabilește o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili din Rusia, sporind în același timp reziliența sistemului energetic UE, inclusiv al României. Din aceste motive, trebuie să ținem minele deschise și să ne folosim de orice mijloc autohton de producție energetică pentru a asigura nevoile de consum ale românilor. În momentul în care găsim o alternativă mai eficientă și tranziția nu va produce efecte negative pentru cetățeni, abia atunci putem lua în considerare închiderea minelor”, spune deputatul Natalia Intotero.

Proiectul urmează să ajungă și în Camera Deputaților, iar deputatul social-democrat Natalia Intotero face un apel către parlamentari, indiferent dacă sunt de la PSD, AUR, USR sau PNL să  susțină eliminarea minelor Lupeni și Lonea din lista capacităților de extracție minieră care urmează să fie închise în anii următori! În același timp, aceasta lansează o invitație către Organizația județeană PNL Hunedoara să explice colegilor din PNL importanța asigurării continuității în funcționarea CET Paroșeni și a minelor Lupeni și Lonea pentru regiunea noastră și să militeze pentru menținerea capacităților de producție energetică din Hunedoara.