Noaptea Cercetătorilor Europeni, astăzi, la Petroșani

Home Educație Noaptea Cercetătorilor Europeni, astăzi, la Petroșani
Noaptea Cercetătorilor Europeni, astăzi, la Petroșani

Municipiul Petroșani figurează pe harta localităților din România care găzduiesc vineri, 30 septembrie 2022, o nouă ediție a evenimentului ”Noaptea Cercetătorilor Europeni”. Noaptea Cercetătorilor Europeni se înscrie în seria evenimentelor Marie Skłodowska-Curie și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.

Anual, în ultima zi de vineri a lunii Septembrie, Noaptea Cercetătorilor Europeni (eveniment organizat în majoritatea statelor Uniunii Europene) face știința accesibilă tuturor, prin activități științifice ce combină educația cu divertismentul, organizându-se expoziții, experimente în care publicul este implicat activ, conferințe, jocuri, concursuri și multe altele. La Petroșani, evenimentul va avea loc în această seară, de la ora 17,00 în parcarea laterală a Universității din Petroșani (zona atelierelor), organizarea acestuia aparținând Bibliotecii orășenești ”Gheorghe Ittu” din Petrila în parteneriat cu Universitatea din Petroșani.

”Noaptea Cercetătorilor Europeni” aduce anul acesta la Petroșani o serie de experimente interactive, ateliere interesante, observații astronomice, expuneri și expoziții – robotică și programare, observarea a tot felul de fenomene fizice și chimice, artă cinetică (”Alertă la… urs!), dar și o expoziție de diorame care au obținut premii semnificative la concursurile naționale de profil. Bibliotecarul Oana Bălănescu spune că evenimentul se bucură de sprijinul tinerilor pasionați de inventică și cercetare din Valea Jiului, din cadrul unităților de învățământ partenere în acest proiect, respectiv: Colegiul Național de Informatică ”Carmen Sylva” Petroșani, Liceul Tehnologic ”Dimitrie Leonida” Petroșani, Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” Petrila, Colegiul Național ”Mihai Eminescu” Petroșani, Liceul teoretic ”Mircea Eliade” Lupeni, Clubul Copiilor din Petrila, Organizația ”Salvați copiii”, alumni ”CodeKIDS – First Line” Petrila și echipele de robotică Wafy, AlphaBit și RoboKey.

Programul complet al evenimentului este următorul:

Participarea publicului la ”Noaptea Cercetătorilor Europeni” de la Petroșani este gratuită și binevenită.

De la prima ediție a Nopții Cercetătorilor Europeni în 2005 și până acum, milioane de vizitatori au intrat în legătură cu oameni de știință de pe întreg continentul și nu numai. Evenimentul atrage anual peste 1.5 milioane vizitatori din Europa și nu numai. Anul acesta, evenimentul Noaptea Cercetătorilor Europeni este organizat în 25 țări, pe 30 Septembrie 2022. Peste 400 orașe europene și nu numai vor găzdui întâlniri cu cercetători și oameni de știință, iar publicul va avea ocazia să-i cunoască și să înțeleagă mai bine impactul pe care munca lor îl are asupra vieții cotidiene.