Anul cultural Molière aduce „Avarul”, o comedie spumoasă, în premieră la Petroșani

Home Cultură Anul cultural Molière aduce „Avarul”, o comedie spumoasă, în premieră la Petroșani
Anul cultural Molière aduce „Avarul”, o comedie spumoasă, în premieră la Petroșani

Celebra comedie „Avarul” de Molière este noua premieră a actualei stagiuni pe care Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani o prezintă sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 18. Spectacolul este regizat de Mc Ranin, în coregrafia lui Hugo Wolff și producția Wilhelminei Kuron Bekesi.

„Avarul” este una din cele mai cunoscute piese de Molière, cu o poveste destul de complexă, dar cu atât mai spumoasă. Zgârcitul Harpagon este obsedat să-și păzească avuția, iar pentru asta face orice, neglijându-și copiii și prefăcându-se falit. Un complot deștept al celor din jur îl face să-și piardă bănetul, acceptând niște compromisuri pentru binele altora.

Regizorul Mc Ranin a optat pentru o abordare în cheie aproape clovnescă, cu contururi îngroșate, a intrigii și relațiilor dintre personaje, într-un spectacol cu multă muzică și mișcare, folosind elemente de commedia dell’arte, de la costumație și machiaj la bastonade. De asemenea, a mizat pe o distribuție inedită – surpriza acestei premiere. Aceasta este prima sa colaborare cu Teatrul „Ion D. Sîrbu”. Montarea cu „Avarul” marchează și la Petroșani Anul Internațional Molière, la 400 de ani de la nașterea dramaturgului.

Mc Ranin este scenograf și regizor de teatru. Este fondator şi director al  Teatrului Municipal „Tony Bulandra” din Târgoviște şi al Festivalului Artelor Spectacolului „Babel”. Conferențiar la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. La mijlocul anilor ‘90 a fost regizor la Disneyland Park în Paris. Printre altele, a fost și director artistic al Teatrului de Artă din Deva (2010-2013). Se află la prima colaborare cu Teatrul „Ion D. Sîrbu”. A montat sau a creat scenografia la câteva zeci de spectacole în numeroase teatre din țară (București, Sibiu, Constanța, Reșița, Târgoviște etc.) și a realizat mai multe filme documentare.

Din distribuția spectacolului fac parte Oana Liciu-Gogu, Mihai Alexandru, Corina Vișinescu, Bogdan Constantin, Simona Codreanu, Mihai Sima, Izabela Badovics, Laurențiu Vlad, Andrada Dobre, Gheorghe Stoica și Daniel Cergă.

Biletele se pot cumpăra de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu”, de marți până joi între orele 8-17, vineri între orele 8-13, sâmbătă între orele 17-18 și duminică între orele 11-12.

Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” este o instituție publică de cultură finanțată de Consiliul Județean Hunedoara.