Medalia Aniversară ”Centenarul Marii Uniri” pentru istoricul hunedorean Daniel I. Iancu

Home Cultură Medalia Aniversară ”Centenarul Marii Uniri” pentru istoricul hunedorean Daniel I. Iancu
Medalia Aniversară ”Centenarul Marii Uniri” pentru istoricul hunedorean Daniel I. Iancu

În avanpremiera evenimentelor care marchează, la mijlocul acestei luni, celebrarea Centenarului Încoronării de la Alba Iulia, joi, 13 octombrie 2022, la Muzeul Național Cotroceni, președintele României, Klaus Werner Iohannis va înmâna Medalia Aniversară ”Centenarul Marii Uniri”, unor persoane fizice sau juridice, instituții publice și organizații neguvernamentale, autorităților administrației publice locale sau unităților administrativ-teritoriale care păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a statului modern român sau, prin activitate ori carieră, la apărarea valorilor în numele cărora s-a înfăptuit Marea Unire din 1918.

Între cei care vor fi astfel înnobilați de Președinția României se numără și hunedoreanul dr. Daniel I. Iancu, cercetător științific în cadrul Secției de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva. Această distincție este o recunoaștere a activității de cercetare și a contribuției dr. Daniel I. Iancu la cunoașterea și apărarea valorilor în numele cărora s-a realizat Marea Unire din decembrie 1918.

Dr. in istorie, Daniel I. Iancu este cercetător științific la Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, unde lucrează din anul 2007. Preocupările sale se extind din domeniul istoriei artelor și religiilor, la istoriografie, istorie modernă și contemporană, etnografie, istorie locală și monografism, dar și în domeniul jurnalismului și literaturii. Apreciat fotograf, membru al AAF Hunedoara, Daniel I. Iancu a transfotmat pasiunea pentru fotografie și jurnalism într-un subiect de documentare etnologică și istorie militară, culturală, urbană, tradițională și chiar martoră a evoluției artelor. Articolele acestuia se regăsesc în reviste istorice precum Sargetia. Acta Musei Devensis, Transilvania, Revista istorică, Apulum. Acta Musei Apulensis, Transylvanian Review, Alt-Schaessburg, Historia, Școala Ardeleană, Libraria, Buletinul Cercurilor Științifice Studențești, Annales Universitatis Apulensis. Seria Historia, Patrimonium Apulensis ș.a., dar și cele 4 volume de autor pe care le-a publicat.

Instituită prin Legea nr. 91/2018 privind Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului și Centenarul Marii Uniri şi reglementată prin Hotărârea Guvernului nr. 888/2018, Medalia Aniversară „Centenarul Marii Uniri” este, alături de Medalia Comemorativă „Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului”, un însemn având statut de distincţie naţională. Iar noi suntem mândrii, atât ca hunedoreni, cât și ca jurnaliști, că ”unul de-ai noștri” se numără printre cei cărora Președinția României îi recunoaște meritele, conferindu-i o distincție atât de prețioasă.

Felicitări, Daniel I. Iancu!