Ghid turistic digital pentru obiectivele turistice din municipiul Lupeni

Home Administrație Ghid turistic digital pentru obiectivele turistice din municipiul Lupeni
Ghid turistic digital pentru obiectivele turistice din municipiul Lupeni

 

Turiștii care vizitează de acum municipiul Lupeni, dar și cetățenii din această localitate care vor să cunoască istoria unora dintre clădirile istorice emblematice ale orașului, dar și despre unele dintre cele mai apreciate obiective turistice din stațiunea Straja, au acum la dispoziție un ghid digital, disponibil gratuit pentru orice posesor al unui telefon smart.

Grație unui proiect dezvoltat de Primăria municipiului Lupeni în colaborare cu Asociația ”Călător în România”, cele mai importante obiective turistice din municipiul Lupeni au fost marcate cu plăcuțe care conțin un cod QR. Cei interesați pot scana cu telefonul mobil aceste coduri QR și, astfel, pot afla povestea locului respectiv, a clădirilor monument, direct pe telefonul mobil. Serviciul de informații de interes turistic, istoric și cultural este disponibil în nu mai puțin de 33 de limbi de cirulație internațională.

”Municipiul Lupeni este o destinație turistică în care poveștile și legendele care însoțesc dezvoltarea stațiunii turistice Straja, sunt dublate de istoria și cultural localității noastre și sunt convins că atât turiștii, cât și mulți dintre locuitorii municipiului Lupeni, îndeosebi cei mai tineri, vor să afle mai multe despre monumentele istorice emblematice pe care le avem și, în general, despre istoria noastră. Prin aplicarea acestor plăcuțe cu coduri QR pe unele din cele mai importante obiective de interes turistic din municipiul Lupeni, deschidem în mod virtual, o carte de istorie a localității noastre și o carte de vizită pentru ceea ce avem de arătat celor care ne vizitează”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Spre exemplu, scanarea codului QR de pe plăcuța aplicată la Palatul Cultural ”Minerul” dezvăluie faptul că acesta a fost construit la inițiativa Regelui Ferdinand I al României, că a fost în folosință în anul 1927 sau că arhitectura acestei clădiri a fost inspirată după Sala de aur a Filarmonicii din Viena.

Palatul Cultural ,,Minerul” – Lupeni

Scanarea codului QR de pe plăcuța aplicată pe Monumentul ”Lupeni 29”, dezvăluie faptul că acreastă lucrare de artă realizată în 1968 de remarcabilul artist român Ion Irimescu este dedicată jertfei eroilor mineri care au pierit în represaliile grevei din august 1929, grevă care a izbucnic la Mina Lupeni ca urmare a revolei minerilor nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de salariile mici și care a fost stinsă în urma unor represalii crunte ale autorităților.

Monumentul Eroilor ,,Lupeni 29” – Lupeni

Similar, scanarea codului QR de pe plăcuța aplicată pe monumentul memorial-funerar din Cimitirul vechi amintește de tragedia minieră din 27 aprilie 1922, când la Mina Aurelia din Lupeni avea să se producă cea mai cumplită catastrofă din istoria mineritului din Valea Jiului, când în urma unei explozii în subteran 82 de mineri şi-au pierdut viața, iar alți 14 au fost grav răniți.

Monumentul memorial-funerar – Lupeni

Proiectul aduce în atenție și istoria unora dintre bisericile din municipiul Lupeni, care sunt atât monumente arhitectonice emblematice și deosebit de frumoase, dar au în același timp și o poveste istorică și confesională deosebit de atractivă, dezvăluită acum tuturor celor interesați, la doar un click distanță. Biserica ”Sf, Ierarh Nicolae”, Biserica ”Sfintele femei Mironosițe”, Biserica de lemn ”Pogorârea Sfântului Duh”, Schitul Straja sau ”Tunelul tuturor sfinților” și ”Crucea Eroilor” de la Straja își dezvăluie secretele în fața publicului, așa cum turiștii pot afla acum totul despre ”Drumul crucii” sau despre arealul geografic excepțional al municipiului Lupeni care a condus la dezvoltarea stațiunii Straja.

Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae” – Lupeni

Biserica de lemn ,,Pogorârea Sfântului Duh” – Bărbătenii de Sus

Biserica ,,Sfintele Femei Mironosițe” – Lupeni

Biserica ,,Pogorârea Sfântului Duh” – Lupeni

Schitul ,,Straja” – Straja

Tunelul Sfinților Ortodocși – Straja

Crucea Eroilor – Lupeni

Vârful Straja – Lupeni