Rețete lirice pentru suflet, din clondirul cu ”Parfum de stele” al medicului-poet dr. Ulpia-Ianina Cupșan Morar

Home Cultură Rețete lirice pentru suflet, din clondirul cu ”Parfum de stele” al medicului-poet dr. Ulpia-Ianina Cupșan Morar
Rețete lirice pentru suflet, din clondirul cu ”Parfum de stele” al medicului-poet dr. Ulpia-Ianina Cupșan Morar

Cu toate că nu-mi erau nici străine, nici indiferente precupările distinsei doamne doctor Ulpia-Ianina Cupșan-Morar pentru viața culturală a Petroșaniului și a Văii Jiului, aceasta fiind un personaj mereu prezent acolo unde poezia, muzica, arta sau alte forme ale culturii se manifestă în urbea noastră, până de curând nici măcar la nivel imaginar nu mă puteam gândi că ”sub carapacea de oțel” în care-i vedem, cel mai adesea, pe acești ”zei în halate albe” sălășluiește un suflet atât de cald, de sensibil și de plin de talent poetic.

Am descoperit veleitățile literare ale dr. Ianina Cupșan, la fel ca toți cunoscuții și chiar apropiații săi, abia foarte recent, via-Facebook și am realizat, imediat, că avem de-a face cu un poet veritabil. Motiv pentru care m-am alăturat ”corului” de prieteni ai acesteia care o îndrumau să nu ezite și să adune aceste minunate scrieri într-o carte. Știu că de regulă sfaturile le dau doctorii, tocmai de aceea m-am bucurat și mai abitir de faptul că recomandările noastre au fost însușite de dr. Ianina Cupșan, iar cu sprijinul Editurii Universitas, în timp record a ieșit de sub tipar volumul de debut al Ulpiei-Ianina Cupșan-Morar, intitulat ”Parfum de stele”.

Regăsim în acest volum, versuri exuberante și melancolice, exprimând bucurii și tristeți, realități și idealuri, certitudini și speranțe, lumini și umbre. Toate ca-ntr-o electrocardiogramă lirică a sentimentelor pe care poeta le-a ținut până acum ascunse, undeva într-un colț al sufletului său plin de iubire.

Volumul de debut al Ulpiei-Ianina Cupșan-Morar a fost prezentat, în premieră, unui public de-a dreptul extaziat, într-o altă reușită manifestare culturală găzduită de elegantul ”hub cultural” sui-generis de la Cafeneaua Aztek din centrul municipiului Petroșani. Aromele îmbietoare de cafea și veritabilul ”Parfum de stele” răspândit în acorduri lirice pe sunete de pian au fost îngredientele unei seri de cenaclu de excepție, în care am avut bucuria să descoperim, în premieră, că apreciatul medic petroșenean dr. Ulpia-Ianina Cupșan Morar este nu doar un pasionat iubitor de cultură, ci și un veritabil creator de cultură.

Volumul de poezie care consemnează debutul acesteia, ”Parfum de stele” este, așa cum aveam să ne convingem, o admirabilă rețetă pentru suflet, iar ”tratamentul” liric pe care ni l-a prescris, într-o superbă seară de toamnă, alături de pianistul Aurelian Epuraș rămâne unul eficient și, mai ales, memorabil.

În ceea ce mă privește, m-am bucurat nespus de invitația doamnei dr. Ulpia-Ianina Cupșan Morar de a-i fi amfitrion la acest important moment din viața sa, ca și de reîntâlnirea cu oamenii frumoși ai Petroșaniului pentru care poezia, muzica, arta sunt, la fel ca și cafeaua de calitate de la Aztek, ”drogul” nostru pentru suflet.

Felicitări și, mai ales, mulțumiri, doamnă dr. Ulpia-Ianina Cupșan-Morar!