„America și acustica”, o confesiune teatrală feminină, în premieră la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Home Cultură „America și acustica”, o confesiune teatrală feminină, în premieră la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani
„America și acustica”, o confesiune teatrală feminină, în premieră la Teatrul ”I.D. Sîrbu” din Petroșani

Actrița Simona Codreanu și regizorul Marius Costache sunt creatorii noii premiere de la Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu” din Petroșani, care se va juca vineri, 21 octombrie, de la ora 18, în sala Artelier.

Spectacolul „America și acustica” se bazează pe un text de Vlad Zografi, unul dintre cei mai importanți dramaturgi români contemporani. Specialist în fizică atomică teoretică, Zografi a tradus piesele lui Eugene Ionesco și a scris romane, povestiri și piese de teatru. Piesa este o confesiune a devenirii interioare a unei femei, cu clipe de deznădejde, mici victorii personale, descoperirea de sine – totul povestit cu mult umor, adesea negru, dar și cu dramatism.

„America și acustica” are o legătură interesantă cu activitatea științifică a autorului, cum remarcă și regizorul Marius Costache: „Și regizorii pot fi distribuiți. Simona mi-a propus să lucrez o monodramă cu ea. În urma discuțiilor despre un posibil viitor spectacol, gândurile mele s-au îndreptat către dramaturgia lui Vlad Zografi. De ce? N-aș putea spune mai bine decât autorul: «Când, într-o bună zi, am luat din raft cursul de mecanică și acustică, n-am observat decât că, în loc de hărtănitul exemplar broșat dintotdeauna, țineam în mâini o carte legată între coperți tari. M-am așezat la masă, am citit o vreme, apoi am închis cartea. Și atunci am văzut că pe cotor scria, cu litere argintii, ceva neverosimil și minunat: America și acustica. […] în liniștea din bibliotecă am început să râd.» Dar o piesă nu este teatru, este dramaturgie – adică literatură. Spectacolul este rezultatul unei întâlniri a unui text cu un actor și un regizor: fiecare dorește să comunice ceva, iar la intersecția acestor trei vectori se găsește spectacolul.”

„Sunt regizori care au harul de a le reda actorilor libertatea. Întâlnirea cu Marius Costache cred că a făcut asta pentru mine. Vă aștept la o întâlnire pe cât de neașteptată, pe atât de haioasă și aducătoare de bucurie, întrăznesc să afirm, nu doar să sper”, spune, la rândul ei, actrița Simona Codreanu.

Biletele pentru spectacol se pot cumpăra  de la casieria Teatrului Dramatic „Ion D. Sîrbu” de marți până joi între orele 8.00-17.00, vineri între orele 8.00-13.00 și 17.00-18.00, sâmbătă între orele 17.00-18.00 și duminică între orele 11.00-12.00.