„Exploring Dacia”, un nou proiect digital de promovare a Cetăților Dacice din Munții Orăștiei

Home Cultură „Exploring Dacia”, un nou proiect digital de promovare a Cetăților Dacice din Munții Orăștiei
„Exploring Dacia”, un nou proiect digital de promovare a Cetăților Dacice din Munții Orăștiei

Consiliul județean Hunedoara și Direcția Generală pentru Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara organizează vineri, 28 octombrie 2022, de la ora 11,00 în situl arheologic de la Sarmizegetusa Regia, un eveniment dedicat lansării proiectului „Exploring Dacia”.

Proiectul EXPLORING DACIA prezintă publicului larg o aplicație de realitate augmentată care oferă tuturor celor interesați informații despre monumentele de cult de la Grădiștea de Munte – Sarmizegetusa Regia, precum și o serie de detalii despre unele elemente arhitectonice și anumite artefacte descoperite în incinta acestui monument istoric (sit arheologic) înscris în Lista patrimoniului mondial UNESCO.

Directorul DGAMPT Hunedoara, Radu Barb spune că acest proiect, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, este una utilă atât pentru cercetători, cât și pentru turiști și publicul larg, interesat de istoria dacilor. ”Aplicația dezvoltată în cadrul proiectului contribuie la democratizarea accesului la bunurile culturale, utilizând tehnologiile de realitate augmentată capabile să ofere experiențe prin interacțiunea cu itemi culturali, foarte aproape de senzația reală. Utilizatorul poate accesa direct de pe telefon sau tabletă, informații sub formă de text, video audio sau modele 3D ale unor vestigii istorice descoperite în sit. Modelele virtuale sunt însoțite de informații și date istorice și arheologice disponibile atât prin intermediul aplicației, cât și al paginii web dedicate (www.explorigdacia.ro) atât în limba română, cât și în limba exgleză. Toate acestea vor conduce la o diversificare a publicului, prin atragerea generației tinere prin intermediul soluțiilor digitale atât de apreciate de aceștia”, spune Radu Barb, director al DGAMPT Hunedoara.

Partenerii DGAMPT Hunedoara în dezvoltarea acestui proiect sunt: Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, Muzeul de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca și Institutul Național al Patrimoniului.