Calitatea în educație, cercetare, inovare și industrie, temă generoasă pentru cercetători la ediția a X-a simpozionului UNIVERSITARIA SIMPRO” de la Petroșani

Home Educație Calitatea în educație, cercetare, inovare și industrie, temă generoasă pentru cercetători la ediția a X-a simpozionului UNIVERSITARIA SIMPRO” de la Petroșani
Calitatea în educație, cercetare, inovare și industrie, temă  generoasă pentru cercetători la ediția a X-a simpozionului UNIVERSITARIA SIMPRO” de la Petroșani

Rod al colaborării de succes dintre Universitatea din Petroșani și INCD-INSEMEX Petroșani, simpozionul internațional UNIVERSITAREA SIMPRO 2022 a adus din nou Valea Jiului în atenția cercetătorilor din România, dar și din alte țări ale lumii, care s-au reunit la Petroșani pentru a prezenta studii de cercetare în domenii de interes care vizează educația și cercetarea, dar și activitățile din industrie și tehnologie.

Organizat o dată la doi ani, simpozionul ”Universitarea Simpro” a ajuns la cea de-a X-a ediție, dezbaterile fiind găzduite, ca de fiecare dată, la sediul Universității din Petroșani dar și on-line pentru participanții care nu au putut fi prezenți fizic la acestea. Din comitetul de organizare al evenimentului, condus de Sorin Radu Mihai – rectorul Universității din Petroșani au mai făcut parte prorectorii Maria Lazăr, Codruța Dura, Codruț Petrilean și George Artur Găman – director general al INCD INSEMEX.

”Peste 100 de lucrări au fost înscrise pe agenda acestui eveniment, de către participanți din mai multe țări ale lumii. Acestea au fost structurate pe cele zece sesiuni tematice, dar temele vizate au fost pe același topic general, care nu își pierde actualitatea, respectiv, calitatea în educație, cercetare, inovare și industrie, care este cheia succesului în dezvoltarea economică, socială și de mediu a fiecărei regiuni, a țării și a lumii întregi ”, a declarat prof.univ.dr.ing. Maria Lazăr, prorector al Universității din Petroșani, care a condus sesiunea plenară a simpozionului.

La prezidiu au mai fost prezenți, dr.ing. George Artur Găman (director general al INCD-INSEMEX), prof.dr. Cartsen Drebonstedt (de la Universitatea din Freiburg), ec. Anca Drăghici dar și dr.ing. Iuliu Winkler (europarlamentar).

„E o onoare pentru noi să fim co-organizatori, în cumul cu Universitatea Petroșani, la acest eveniment de excepție care adună la Petroșani o seamă de profesori universitari, cercetători, specialiști din mediul economic și cel academic. SIMPRO este un simpozion internațional de larg interes al cărui scop este acela de a schimba informații updatate, de a menține legătura cu mediul academic și de a crește performanțele cercetării”, a declarat dr.ing Artur George Găman, directorul general INCD INSEMEX Petroșani.

Fost absolvent al Universității din Petroșani, eurodeputatul Iuliu Winkler s-a declarat nu doar onorat de invitația de a participa la acest simpozion, ci și de ocazia de a prezenta, la rândul său, o lucrare științifică. ”Am participat cu mare plăcere la sesiunea de deschidere a simpozionului internațional Universitaria SIMPRO 2022 unde am susținut și o prezentare despre Rolul materiilor prime critice în tranziția energetică a Uniunii Europene. Tranziția digitală, economia verde și energiile regenerabile au toate nevoie de tehnologii bazate pe materii prime critice, de la litiu, titan, stronțiu până la tantal, magneziu, bor și platină. Multe aparate pe care le utilizați zilnic, de la telefoane mobile, laptopuri sau tablete, până la automobile, electrocasnice prevăzute cu cipuri sau bateriile mașinilor electrice conțin aceste materiale. Uniunea Europeană are doar trei căi de a-și asigura necesarul de materii prime critice: importul, mineritul și reciclarea.  Prin urmare, avem nevoie de noi acorduri comerciale ale UE și trebuie să reconsiderăm rolul mineritului și al industriilor extractive, inclusiv prin schimbarea mentalităților publicului despre activitățile industriale, care sunt nu doar necesare, dar și nobile prin rolul lor formator de oameni și personalități. De asemenea, trebuie să finanțăm mult mai bine cercetarea, care va genera noile tehnologii pe care se va construi economia circulară în România și Europa” a declarat Iuliu Winkler.

De un interes deosebit s-a bucurat și prezentarea făcută de prof.dr. Cartsen Drebonstedt (de la Universitatea din Freiburg) privind ”Tehnologiile de exploatare a resurselor din spațiul cosmic pentru o viață sustenabilă pe Terra”.

Ca de fiecare dată, simpozionul ”Universitaria SIMPRO” a avut parte de un valoros comitet științific internațional din care au făcut parte zeci de specialiști din domeniul academic și de cercetare din România, Germania, Austria, Rusia, Grecia, Ucraina, Polonia, Spania, Georgia și Statele Unite ale Americii.

În opinia rectorului Universității din Petroșani, ediția din acest an a simpozionului internațional ”Universitarea Simpro” a fost, realmente, o reușită din toate punctele de vedere.