Criza energetică, gestionată eficient la Lupeni

Home Administrație Criza energetică, gestionată eficient la Lupeni
Criza energetică, gestionată eficient la Lupeni

Pe fondul crizei energetice globale, care afectează și România, dar și pe fondul creșterii prețurilor la energie, administrația publică locală de la Lupeni a adoptat, încă din vară un plan de reducere a consumului, în dorința de a optimiza cheltuielile pentru energie fără a afecta însă consumul necesar bunei funcționări a instituțiilor publice, a școlilor și spitalului.

Principalele măsuri au fost acelea de a realiza economii în ceea ce privește iluminatul stradal, prin stabilirea unui management eficient al consumului de energie electrică, la fel cum au fost realizate optimizări ale consumului de energie la Primărie, dar șli la alte instituții din subordine. Toate aceste măsuri, aplicate în ultimele două luni au condus, așa cum arată primarul Lucian Resmeriță, la realizarea unor reduceri cu 40% a facturilor la energie.

”Măsurile de optimizare a consumului de energie în ceea ce privește iluminatul stradal și instituțiile publice le-am gândit în așa fel încât să nu fie afectate, în niciun fel, activitățile din școli, grădinițe, spital sau alte instituții publice. În același timp, măsurile de optimizare a consumului de energie sunt absolut necesare, pentru că nu vrem să ajungem în situația de a afecta necesarul de consum al cetățenilor, mai ales acum, când se apropie sezonul de iarnă. Vom continua să aplicăm reduceri de consum acolo unde avem această posibilitate și mă refer aici la o serie de instituții publice și la iluminatul stradal”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Aceste măsuri vor afecta, anul acesta, și iluminatul ornamental de sărbători, care nu va fi la fel de extins, la fel ca în anii precedenți, dar va fi cel puțin la fel de spectaculos în zonele care au fost alese pentru decorare. Astfel, după cum informează primarul Lucian Resmeriță, trei dintre cele mai apreciate parcuri publice din municipiul Lupeni vor avea parte de un iluminat ornamental de sărbători menit să ofere oamenilor atmosfera specifică sărbătorilor de iarnă. De asemenea, va fi decorată și o porțiune din principala arteră rutieră a localității, pe sectorul de drum de la Primărie la sensul giratoriu de la Spital, dar și pe alte segmente de drumuri publice din localitate.

Acțiunile de optimizare a consumului de energie vor continua și anul viitor, când administrația publică de la Lupeni intenționează să realizeze, cu ajutorul fondurilor europene, un proiect de instalare a unui sistem de iluminat public stradal inteligent, cu lămpi de tip led și cu un program de reglare automatizată a intensității luminii în funcție de necesități. Toate aceste măsuri vor contribui, în mod definitoriu, la evitarea unor probleme legate de consumul de energie și de plata facturilor pentru energie, ale municipalității din Lupeni.