Au apărut primele efecte pozitive ale investițiilor europene în modernizarea rețelelor de apă potabilă din Valea Jiului

Home Economie Au apărut primele efecte pozitive ale investițiilor europene în modernizarea rețelelor de apă potabilă din Valea Jiului
Au apărut primele efecte pozitive ale investițiilor europene în modernizarea rețelelor de apă potabilă din Valea Jiului

Rând pe rând, lucrările de investiții cuprinse în proiectul european implementat de Apa Serv Valea Jiului pe POIM 2014-2020 se apropie de final, iar acolo unde acestea s-au încheiat, primele efecte pozitive încep să fie resimțite atât de cetățeni cât și de operatorul acestui important serviciu de utilitate publică din Valea Jiului.

Stadiul acestui program de investiții europene, dar și rezultatele obținute odată cu implementarea proiectului de modernizare a rețelelor de apă și canalizare a fost, zilele trecute, temă de analiză în cadrul unei întâlniri pe care administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram (reprezentantul Consiliului județean în Consiliul de Administrație al Companiei) l-a avut cu conducerea executivă a companiei. Șeful Departamentului Investiții al Apa Serv, ing. Monica Tarcea a arătat, cu această ocazie, că stadiul de implementare al acestui nou proiect european în care Apa Serv Valea Jiului se numără printre primii operatori din țară unde au fost deja finalizate o serie de investiții, este unul conform graficului, exceptând desigur situația de la Uricani, unde întârzierile mari acumulate în execuție de firma spaniolă care a lucrat la reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare din orașul Uricani, au condus la rezilierea contractului cu aceasta.

În altă ordine de idei, șeful Departamentului Exploatare al Apa Serv, ing. Florin Ciucur a arătat că, acolo unde lucrările deja s-au finalizat, încep să apară și primele efecte pozitive ale acestora. Spre exemplu, în cartierul Dimitrov din Petroșani, acolo unde au existat atât de multe discuții și controverse cu privire la eficiența acestor investiții și la ”deranjul” pe care șantierul lucrărilor l-a făcut, discuții alimentate de perioada electorală în care au avut loc aceste lucrări, efectele pozitive ale investițiilor sunt resimțite acum atât de operatorul de apă cât și de beneficiarii direcți ai serviciilor acestuia. ”Ne aducem aminte câte discuții au fost în perioada cât în Dimitrov am avut șantier. S-a spus că se distrug drumurile și zonele verzi, că se sapă șanțuri și va fi distrusă amenajarea peisagistică a zonei și câte și mai câte. Ei bine, astăzi vedem cu toții că odată ce efectele activităților de șantier au fost înlăturate, cartierul Dimitrov arată parcă mai biine ca înainte. Dar ceea ce este și mai important este că aici nu mai avem probleme în ceea ce privește funcționarea rețelelor de apă și canalizare iar calitatea apei este, așa cum spun oamenii care locuiesc în această zonă, este una foarte bună”, spune Costel Avram.

Șeful Departamentului Exploatare de la ASVJ, ing. Florin Ciucur apreciază că un alt efect constatat de operatorul de apă este acela al eficienței noilor rețele de apă. ”Este un efect pe care l-am constata de curând, pe măsură ce am închis vechile rețele de alimentare cu apă, care au funcționat o vreme în paralel cu noua rețea. În zona cartierului Dimitrov alimentăm acum exclusiv pe noile rețele de apă, realizate în cadrul investițiilor pe POIM. Vreau să vă spun că dacă înainte înregistram în acest cartier un debit de consum de peste 30 m/s, acum acest indicator de măsurare a consumului s-a redus la circa 16 m/s, adică la jumătate”, arată ing. Florin Ciucur.

Iar acest indicator comparativ arată cât se poate de clar că, pe de o parte, pierderile mari de pe vechile rețele impuneau realizarea unei astfel de investiții majore, iar pe de altă parte, eliminarea pierderilor de pe rețea duce la o creștere a eficienței în exploatarea acestora, cu efecte pozitive atât asupra calității serviciului oferit locuitorilor din zonă, cât și asupra balanței economice a companiei de apă.

Potrivit analizei efectuate de conducerea Apa Serv, situația este similară și în cartierul Aeroport, acolo unde de asemenea, în aceste zile, au fost închise vechile rețele de alimentare cu apă și s-a făcut trecerea pe noile rețele. ”Așa se va întâmpla peste tot în Valea Jiului, pe măsură ce finalizăm proiectele de investiții pe POIM. Vreau să felicit întreaga echipă de la Apa Serv pentru succesul acestui program pentru care au ”cules” cu stoicism multe și nemeritate critici. În ceea ce mă privește, am fost și rămân alături de echipa de la Apa Serv, împreună cu care mai avem multe lucruri utile și bune de făcut pentru Valea Jiului”, a mai spus Costel Avram.

Potrivit calendarului de implementare al investițiilor pe fonduri europene din POIM 2014-2020, până la finalul acestui an se vor mai închide și alte etape ale acestei investiții, la Petrila, la Vulcan, la Aninoasa și la Lupeni. Odată cu finalizarea întregii investiții, populația Văii Jiului va avea garanția alimentării cu apă potabilă de cea mai bună calitate, 24 de ore din 24.