Întâlnire a Comitetului interministerial al cărbunelui pentru coordonarea implementării procesului de decarbonizare

Home Politică Întâlnire a Comitetului interministerial al cărbunelui pentru coordonarea implementării procesului de decarbonizare
Întâlnire a Comitetului interministerial al cărbunelui pentru coordonarea implementării procesului de decarbonizare

„Locuitorii Văii Jiului suferă cumplit în urma deciziei de închidere a exploatărilor miniere și de aceea cred că este extrem de important ca în cadrul acestui comitet să fie stabilite obiective și termene foarte clare, mai ales pentru că sunt implicate și alte ministere de resort. Voi face tot ceea ce pot, ca prefect al județului Hunedoara, împreună cu Guvernul României, pentru ca Valea Jiului, dar și toate localitățile hunedorene, să se dezvolte, iar oamenii să aibă un trai mai bun alături de familiile lor” , a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, la prima ședință de lucru a Comitetului interministerial al cărbunelui pentru coordonarea implementării procesului de decarbonizare, care a avut loc la începutul acestei săptămâni, la București.

La întâlnire au participat 6 miniștri ai Cabinetului condus de Nicolae Ciucă, respectiv: Florin Spătaru – Ministerul Economiei, Adrian Câciu – Ministerul Finanțelor, Marcel Ioan Boloș – Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Virgil Popescu – Ministerul Energiei, Marius Constantin Budăi – Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Barna Tanczos – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Constantin Daniel Cadariu – Ministerul Antreprenoriatului si Turismului, precum și prefecți ai județelor Gorj, Dolj, Mehedinți și Vâlcea.

În discuțiile purtate, prefectul județului Hunedoara a solicitat o analiză a stadiului în care se află Mecanismul Planului Teritorial pentru Tranziție Justă. „Sunt de părere ca sumele de bani ce vor fi alocate județului Hunedoara prin intermediul acestui program trebuie dispuse cu celeritate pentru a susține cât mai rapid reconversia profesională”, a spus Călin Petru Marian, reprezentantul guvernului în județul Hunedoara.

De asemenea, în cadrul acestei reuniuni au fost luate măsurile necesare pentru funcționarea Comitetului interministerial al cărbunelui pentru coordonarea implementării procesului de decarbonizare. Pentru următoarea întâlnire prefectul județului Hunedoara a solicitat ca Ministerul Economiei să vină cu o strategie de investiții, având în vedere alocările desfășurate prin Planul Teritorial pentru Tranziție Justă: ”Este foarte important ca investitorii din sectorul privat, dar și autoritățile publice locale, să cunoască oportunitățile de finanțare în Valea Jiului și în județul Hunedoara” a mai spus Călin Petru Marian.

La finalul întâlnirii, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a precizat: ”Îmi doresc să fiu cât se poate de clar cu privire la subiectul mineritului. Îmi doresc ca minerii noștri să își desfășoare în continuare activitatea, însă nu trebuie să neglijăm opțiunile alternative de care dispunem prin sumele considerabile prevăzute în PTTJ. Sper ca hunedorenii, inclusiv locuitorii Văii Jiului, să se bucure de un standard de viață cât mai bun!”