Universitatea din Petroșani, doi ani de succes în EUREKA PRO

Home Educație Universitatea din Petroșani, doi ani de succes în EUREKA PRO
Universitatea din Petroșani, doi ani de succes în EUREKA PRO

Zilele acestea se împlinesc doi ani de la fondarea Consorțiului academic european EUREKA PRO. În construcția acestuia, Universitatea din Petroșani deține un rol important, instituția academică din Valea Jiului fiind membru fondator al acesteia, alături de alte 8 universități europene de prestigiu: Montanuniversität Leoben din Austria, Universitatea Minieră și Tehnologie din Freiberg – Germania, Universitatea din León – Spania, Universitatea Tehnică din Creta – Grecia, Universitatea de tehnologie Silezia din Polonia, Universitatea de Științe Aplicate Mittweida din Germania, Universitatea Hasselt din belgia și Universitatea Lorraine din Franța.

În această scurtă perioadă de timp, peste care s-au suprapus și provocările generate de criza sanitară și, mai apoi, de cea economică, din Europa și din întreaga lume, EUREKA PRO a constituit un factor important în colaborarea instituțională a universităților fondatoare, dar și o deosebit de importantă punte de legătură între studenți și cadre didactice ale celor 9 parteneri.

Rectorul Universității din Petroșani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin apreciază că aderarea instituției de învățământ superior din Valea Jiului la Consorțiul european EUREKA PRO a fost un factor esențial în procesul de deschidere și de internaționalizare a activităților educaționale de la Universitatea din Petroșani, dar și o excelentă oportunitate pentru studenți și cadrele didactice de a interacționa cu colegi din marile centre academice ale unor țări precum Franța, Germania, Austria, Belgia, Spania, Polonia sau Grecia. ”În acești doi, fie prin schimburile de studenți și de cadre didactice, fie prin multiple conferințe și simpozioane derulate în mediul on-line, fie prin colaborări pe diverse teme de cercetare, toate aceste multiple evenimente au reunit studenți din cele 9 universități, au oferit cadrelor didactrice posibilitatea de preda în universitățile partenere, au permis schimburi de idei și demararea unor proiecte de cercetare comune, trasând astfel calea către un spațiu european al învățământului superior mult mai incluziv, fără granițe”, spune prof.univ.dr.ing. Radu Sorin, rectorul Universității din Petroșani.

Consorțiul european EUREKA PRO, constituit în cadrul unui program special demarat sub egida Uniunii Europene își propune să continue valorificarea potențialului comun de dezvoltare academică și în anii care vor urma, în vederea realizării obiectivului de constituire a unui campus european virtual și integrat, până în anul 2040.