Cinstindu-ne eroii, sărbătorim România !

Home Stiri la zi Cinstindu-ne eroii, sărbătorim România !
Cinstindu-ne eroii, sărbătorim România !

Nu ne putem bucura cu adevărat de sărbătoarea națională a României decât dacă înțelegem și onorăm jertfa de sânge și tributul de vieți omenești pe care cei care au generat-o, l-au săvârșit în Marele Război al Întregirii.

În acest context a avut loc anul acesta, în ziua Sfântului Andrei – Ocrotitorul României, la vechea biserică de lemn ”Sf. M.Mc. Ghheorghe” din Sălătruc (Petroșani) o emoționantă ceremonie organizată de Filiala județeană Hunedoara a Asociației Națională ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, prin care numele celor 13 bravi ostați români care au pierit în 15 august 1916 (prima zi din Marele Război a Armatei Române) și care au fost îngopați în curtea acestei biserici, este readus în memoria comunității din Valea Jiului.

Alături de inimosul patriot Ioan Dorel Șchiopu, de pasionatul istoric militar col.(r) Ion Aldescu, de reputatul istoric prof.univ.dr. Mircea Baron, de primarul Tiberiu Iacob Ridzi și de camarazii din cadrul Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria” și Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Valea Jiului, am participat la dezvelirea plăcii memoriale care va sta mărturie, de acum, peste veacuri, asupra eroismului acestor români cărora le datorăm, la fel ca altor mii și mii de ostași care au luptat pe Valea Jiului, dar și la Oituz, Mărăști și Mărășești, plătind cu viața, dreptul nostru de a trăi liberi, într-o Românie independentă și bucuria de a sărbători, în pace, Ziua Națională a României.

Cu toate că trecerea timpului a făcut să se piardă însemnele creștinești ale locului exact în care odihnesc rămășițele celor 13 ostași din Regimentul Gorj nr. 18 și Regimentul 58 Infanterie, col.(r) Ioan Aldescu a descoperit în Arhivele Militare dovada faptului că în cimitirul din curtea bisericii ortodoxe de la Sălătruc au fost înhumați eroii militari: sg. Lupulescu Lepădat, cp. Ion Braicea, cp. Constantin Mercioiu și soldații Geamănu Vasile, Ungureanu Pârvu, Pârvulescu Gheorghe, Popescu Lucu, Popescu L. Ion, Bubăciosu C. Ion, Rusu Ștefan, Ciobanu Josef, Tănase Ion și Bojincă Vasile. Având la bază aceste documente oficiale, Filiala județeană Hunedoara a Asociației Naționale ”Cultul Eroilor-Regina Maria”, cu sprijinul Episcopei Devei și Hunedoarei au decis amplasarea unei plăci comemorative pe care este inscripționat numele acestor eroi militari, chiar pe peretene exterior al Sfântei Biserici, cu binecuvântarea părintelui paroh Nicolae.

Placa a fost dezvelită, în mod simbolic, în preziua marcării Zilei Naționale a României, în cadrul unei emoționante ceremonii, precedată de un parastas în memoria celor 13 eroi militari pe oasele cărora odihnește pământul României întregite. Iar acest moment este doar unul de început, pentru că dorința celor care și-au asumat în prezent misiunea nobilă de a reașeza la loc de cinste numele acestor eroi în memoria colectivă este, așa cum a arătat col.(r) Ion Aldescu, de a îngopa în curtea Bisericii de la Sălătruc câte un săculeț de pământ din satele gorjene de baștină ale acestora.

Cinste lor, eroilor! Mulțumiri și onoare celor care le prețuiesc jertfa și-i pomenesc în rugăciunile lor!