Concert tezaur de colinde românești, în spectacolul de gală al clasei de canto Simona Ionașc

Home Cultură Concert tezaur de colinde românești, în spectacolul de gală al clasei de canto Simona Ionașc
Concert tezaur de colinde românești, în spectacolul de gală al clasei de canto Simona Ionașc

Tinerii din cadrul clasei de canto – muzică populară coordonat de profesorul Simona Ionașc de la Școala Populară de Artă din Petroșani au dăruit unui public admirabil, prezent duminică 18 decembrie 2022 la sala Palatului Cultural ”Minerul” din Lupeni un regal fără egal de colinde jienești, autentice și valoroase, într-un concert cu adevărat de tezaur.

Evenimentul organizat de Primăria și Consiliul local al municipiului Lupeni a adus pe scenă o seamă de artiști de-a dreptul admirabili al căror colind ne-a pătruns adânc în suflet, făcându-ne de pe acum parte a unor sărbători fericite. De la cei mai mici dintre elevii profesorului și artistului desăvârșit Simona Ionașc și până la elevii săi care deja și-au câștigat statutul de apreciați soliști de muzică populară, colinde precum ”Asta-i sara de Crăciun”, ”Măruț mărgăritar”, ”D`icea de peste Vale”, ”În cetatea-mpărătească”, ”Pe cărarea de la poartă”, ”Scoală gazdă din pătuț”, ”Bună sara-n tătă casa”, Seară de Crăciun frumos”, Coborât-o coborât”, ”La mulți ani, cu bine!”, Bună searî, gazdă aleasă”, Deschide, gazdă, ușa”, Strălucește-o stea frumoasă”, ”Noi în seara de Crăciun”, ”Noapte sfântă și frumoasă”, ”Sculați gazde”, Seara Crăciunului nost” și ”O regină, Maică Sfântă”, au cucerit inimile oamenilor care și-au dăruit bucuria participării la spectacolul intitulat ”La colindat am pornit”.

Spectatorii au răsplătit cu aplauze evoluția desăvârșită a tinerilor artiști: Răzvan Ionașc, Ianis Bolosin, Izabela Ianc, Cristina Stoi, Andreea Popa, Adina Cernat, Maria Râpă, Daria Muntean, Roberta Maxer, Radu Moldovan, Antonia Moraru, Daria Ghenea, Miruna Cigmăian și Roxana Vulcu, așa cum de binemeritate aplauze s-au bucurat și colindele interpretate magistral de valoroșii artiști hunedoreni Simona Ionașc și ceata Crailor ”Moștenitorii” din Lupeni, Bianca Iacoboni și Mădălina Străuneanu & Mitu Helj. Așa cum, într-un final de spectacol de vis, sute de oameni au cântat, împreună cu întreaga grupare artistică, probabil cel mai frumos colind creștin care aduce vestea Nașterii Mântuitorului: ”O, ce veste minunată!”

Regalul de colinde oferit de tinerii artiști pregătiți de Simona Ionașc ne-a demonstrat încă o dată (dacă mai era nevoie!?) că acolo unde talentul, munca stăruitoare și profesionalismul se împletesc cu dragostea și respectul față de folclor, față de tradiții, neprețuitele colinde strămoșești ajung negreșit în sufletele oamenilor. Și fac ca sărbătorile noastre să fie, cu adevărat, fericite și binecuvântate!

Felicitări, tinerilor artiști și invitaților în recitalul de la Lupeni! Felicitări, Simona Ionașc, pentru reușita unui eveniment emoționant! Mulțumiri, Lucian Resmeriță, Primăria și Consiliul local Lupeni pentru acest elegant concert de colinde oferit publicului.