Patru ani de succes în ”Fabrica de pian” din Valea Jiului

Home Educație Patru ani de succes în ”Fabrica de pian” din Valea Jiului
Patru ani de succes în ”Fabrica de pian” din Valea Jiului

În spatele celor mai frumoase și celor mai reușite proiecte menite să sensibilizeze oamenii și să ridice valoarea unei comunități stau eforturi nebănuite și o muncă titanică. Poate și de aceea, unul dintre cele mai reușite proiecte cultural-educaționale derulate vreodată în Valea Jiului poartă un titlu ce aduce, la prima vedere, cu o sintagmă muncitorească: FABRICA DE PIAN.

De pe acum se știe însă foarte bine că în spatele acestei asociații, fondată în 2019 de profesorul Aurelian Epuraș, împreună cu alți colegi de la Secția de Muzică a Școlii gimnaziale ”I.G. Duca” din Petroșani, se află o echipă de oameni pasionați, de dascăli dedicați, de prieteni devotați care au făcut posibil ca unele dintre cele mai îndrăznețe visuri ale unor copii talentați și profesori valoroși să devină o realitate palpabilă.

S-au scurs 4 ani de la momentul în care impresionați de talentul copiilor de la Școala de Muzică din Petroșani și de dorința acestora de a face din muzică mai mult decât o simplă pasiune, o seamă de dascăli ai acestei școli împreună cu elevii lor au strâns rândurile în jurul unui proiect care părea, la vremea respectivă, unul utopic: achiziționarea, prin subscripție publică și donații, a unui pian de concert care să le permită valoroșilor artiști ai școlii să își pună în valoare talentul și pregătirea și să ofere bucurie tuturor iubitorilor de muzică cultă din Valea Jiului și nu numai. Proiectul presupunea strângerea unei sume mari de bani (peste 50.000 de euro), necesari pentru achiziționarea unui pian de concert de generație nouă, motiv pentru care inițiatorii l-au gândit pentru o perioadă de mai mulți ani.

Încurajați de prof. Aurelian Epuraș, el însuși un virtuoz al pianului, profesorii Școlii de Muzică și elevii lor, au demarat, în ”Fabrica de pian” o serie de concerte de pian organizate în Valea Jiului dar și la Deva. Acestea s-au bucurat de o tot mai mare apreciere și popularitate, dar și de sprijinul tot mai multor oameni, companii, instituții și autorități publice, impresionați de micii muzicieni și dornici să sprijine acest proiect. Așa se face că banii necesari pentru achiziționarea pianului de concert s-au strâns într-un timp record și sumele colectate în contul Asociației ”Fabrica de pian” au permis nu doar achiziționarea excepționalului pian de concert Kawai, ci și amenajarea unei elegante săli pentru concerte în cadrul Școlii de Muzică.

Așa cum bucuria muzicii este una fără margini, tot așa activitatea ”Fabricii de pian” nu s-a oprit aici și, chiar și în ciuda pandemiei, care a pus frână interacțiunii dintre artiști și public, noi și noi proiecte au prins viață, pe măsură ce generozitatea unor oameni de bine a continuat să fie pârghia care a pus în mișcare alte idei menite să ajute la încurajarea, pregătirea, dezvoltarea studiului pentru tinerii pasionați de muzică și la punerea acestora în valoare.

Cea mai recentă ”ispravă” a inimoșilor parteneri, contributori, susținători și ”muncitori” din Fabrica de Pian a constat în amenajarea, exclusiv din donații, a unui Laborator de Teorie muzicală în cadrul Școlii de Muzică de la Petroșani. Și de această dată, drumul de la idee la realitate a fost unul relativ scurt, în șapte luni de zile o veche sală de clasă a Școlii ”I.G. Duca” fiind reamenajată complet și dotată corespunzător pentru a-i putea ajuta pe tinerii muzicieni în activitate. Acesta este un laborator modern, refăcut de la zero, cu sistem de iluminat modern, cu mobilier nou și echipamente muzicale și de sonorizare, de ultimă generație, cu o bibliotecă mediatică dar și cu valoroase discuri pe vynil, casete audio, cărți, partituri și alte elemente necesare pentru studiul teoriei muzicale. Un laborator, după cum precizează prof. Aurelian Epuraș, demn de secolul XXI. Amenajarea noului laborator didactic s-a făcut cu concursul unui arhitect și cu efortul tehnic al unor voluntari demni de toată admirația. În plus, o serie de lucrări de artă îmbogățesc zestrea acestui spațiu.

Mai mult, laboratorul poartă numele omului care a reușit în urmă cu 62 de ani, performanța de a creea, într-o zonă monoindustrială, prima Școală de Muzică din Valea Jiului, iar vioara profesorului Petru Barbăroșie este așezată acum, la loc de cinste, în acest laborator, în semn de omagiu dar și de aducere aminte că zeci de generații de elevi și profesori au evoluat aici pe drumul artei muzicale.

Asociația ”Fabrica de pian” a împlinit, în aceste zile, 4 ani de la înființare. Momentul aniversar a fost marcat la Aztek Caffe Petroșani, un loc care s-a dovedit încă o dată neîncăpător pentru numărul mare de prieteni pe care această asociație a reușit să-i adune în toți acești ani în jurul proiectelor sale. ”Am căutat să le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost și ne-au rămas alături, pentru că fără oamenii aceștia minunați care s-au implicat trup și suflet în proiectul nostru, nu am fi reușit. Cred că dincolo de achiziția pianului de concert, de studioul de înregistrări, de laboratorul de muzică, pe care le-am construit împreună pentru Școala de Muzică, cel mai important lucru pe care l-am realizat a fost acela de a construi această comunitate, unită și frumoasă, a celor care au venit alături de noi și cu care am rămas prieteni. Fiecare în parte, de la colegii mei profesori până la oameni de afaceri, artiști, părinți ai copiilor, jurnaliști ș.a.m.d. care au crezut în proiectele noastre, care ne-au susținut și care ne sunt aproape în tot ceea ce facem, merită mulțumiri, aplauze și felicitări pentru tot ceea ce am realizat împreună. Și cred că încă mai avem multe lucruri de făcut împreună, lucruri pe care le vom face, cu certitudine”, a spus prof. Aurelian Epuraș, președintele Asociației Fabrica de Pian.

Precum niciuna din întâlnirile organizate sub egida ”Fabricii de pian” nu poate fi concepută fără momente artistice de excepție, seara aniversară a celor 4 ani de la înființarea acestei asociații – etalon pentru societatea civilă și comunitatea Văii Jiului, a fost dublată de un concert excepțional al artiștilor Cătălin Stepa și Aurelian Epuraș.

La mulți ani, cu același succes, Fabricii de pian!