Domeniul schiabil Straja – cu toate pârtiile deschise!

Home Reportaj Domeniul schiabil Straja – cu toate pârtiile deschise!
Domeniul schiabil Straja – cu toate pârtiile deschise!

A nins ca-n povești în cursul săptămânii în zona montană din Valea Jiului, spre bucuria operatorilor de turism din stațiunile Straja, Parâng și Pasul Vîlcan, dar și a turiștilor, iar pârtiile de schi sunt pregătite să funcționeze la maxim începând de duminică, 29 ianuarie.

Spre exemplu, la Straja administratorii domeniului schiabil de la Straja, cel mai mare din județul Hunedoara, au muncit non-stop pentru a pregăti pârtiile și au anunțat că, începând de astăzi, întrgeul domeniu schiabil este pregătit să-i primească pe iubitorii de schi și snowboard.

Pârtiile Baloo și Canal au fost deschise încă de sâmbătă, completând celelalte pârtii din stațiune care au fost deschise rând pe rând, încă de la debutul sezonului de iarnă. Potrivit administratorilor domeniului schiabil de la Straja, se fac eforturi pentru ca, în zilele următoare, dacă temperaturile se vor menține la niveluri joase, cu ajutorul tutunurilor de zăpadă să poată fi amenajă corespunzător practicării sporturilor de iarnă și pârtia de sub telegondolă, până la stația de îmbarcare a acesteia din zona de agrement Braia a municipiului Lupeni.

În Straja funcționează 12 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Cinci dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, făcând astfel posibilă utilizarea pârtiilor până seara târziu. Acestea sunt întreţinute cu ajutorul utilajelor de bătătorit zăpada, ratrac-uri, pentru a le menţine în condiţii cât mai bune de schi.

Prin cele 12 pârtii de schi, staţiunea Straja însumează aproximativ 26 km de domeniu schiabil. Din aceştia, 20 km sunt acoperiţi și cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune, turiștii având la dispoziție 4 telescaune, 6 teleskiuri și telegondola care face legătura dintre zona rezidențială a municipiului Lupeni și stațiune. Cea mai lungă pârtie din această stațiune este Pârtia Straja, cu o lungime de 8,1 km.

Pentru începători, covorul rulant a fost remontat și poziționat în variantă finală, pe pârtia Baloo, iar pentru asigurarea stratului de zăpadă artificială pe tot parcursul sezonului au fost achiziționate noi tunuri și lăncii de produs zăpadă artificială, acestea fiind răspândite pe tot domeniul schiabil.

Stațiunea Straja este considerată în prezent una dintre cele mai populare și mai atractive destinații de vacanță din România, mai ales pentru iubitorii sporturilor de iarnă.

Credit Foto: Complex Montana – Straja