Interes crescut pentru dezbaterea publică pe Bugetul local al anului 2023 al municipiului Vulcan

Home Administrație Interes crescut pentru dezbaterea publică pe Bugetul local al anului 2023 al municipiului Vulcan
Interes crescut pentru dezbaterea publică pe Bugetul local al anului 2023 al municipiului Vulcan

Dezbaterea publică privind proiecția Bugetului local al Primăriei municipiului Vulcan pentru anul 2023, programată pentru data de 30 ianuarie, s-a bucurat de interes crescut din partea cetățenilor, mai mulți lideri ai societății civile, oameni de afaceri și alte categorii de cetățeni răspunzând invitației lansate de primarul Cristian Merișanu de a participa la această dezbatere și de a formula sugestii privind îmbunătățirea modului de gestionare a banilor publici.

”Le mulțumesc tuturor cetățenilor care au fost prezenți la sesiunea de dezbatare pe buget, pentru implicare! Mulțumesc pentru că am constatat că vulcănenii au înțeles că dezbaterea publică pe bugetul din acest an nu reprezintă doar o obligație legislativă pe care trebuie să o bifăm. le mulțumesc pentru că au înțeles că pentru noi, ca administrație publică, e obligatoriu să rămânem conectați la problemele și nevoile reale ale comunității așa cum este absolut necesar și ca comunitatea să fie conștientă și să înțeleagă că, în activitatea Primăriei avem niște reguli, regulamente, legi, proceduri pe care suntem obligați să le parcurgem și să le respectăm. În altă ordine de idei, cred că fie și doar faptul că am putut și putem vorbi deschis cu locuitorii municipiului Vulcan despre problemele noastre comune, despre ceea ce avem de făcut fiecare dintre noi, este deja o parte din rezolvarea problemelor pe care le avem de depășit împreună în acest an”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Împreună cu directorul economic al Primăriei Vulcan, ec. Luminița Leonte și alți membri ai echipei de conducere din administrația publică locală, primarul municipiului Vulcan a prezentat principalii indicatori bugetari ai anului 2023 pe care a fost construit Bugetul local al municipiului Vulcan, care urmează să fie adoptat de Consiliul local și care va sta la baza funcționării administrației locale, dar și la finanțarea investițiilor preconizate pentru anul în curs.

Din punct de vedere cifric, Bugetul local al Vulcanului mizează pe venituri în sumă totală de 107.253,39 mii de lei. Din aceste resurse, cei mai mulți bani, respectiv 53.718,67 mii lei vor merge către secțiunea de dezvoltare, pentru implementarea programului de investiții publice. ”Avem o serie de importante proiecte europene pentru dezvoltare însă acestea, chiar dacă ne aduc resurse financiare semnificative pentru derularea unor investiții majore, fără de care nu am putea realiza investiții publice de anvergură, implică și o cofinanțare din partea noastră și, mai mult decât atât, cuprind și unele cheltuieli neeligibile pe care trebuie să le acoprim de la bugetul local. Ca să facem față la toate acestea, va trebui să găsim sprijin undeva, la Consiliul județean sau la Guvern, astfel încît să atragem bani și pentru aceste contribuții. Nici pe partea de funcționare nu este foarte ușor, pentru că banii de care dispunem sunt cam aceeași ca și în anii precedenți, însă cheltuielile au crescut foarte mult, la produse și servicii, la salarii, la energie și gaz ș.a.m.d. Vom căuta să găsim însă soluții și nădăjduim că, în cele din urmă, chiar dacă va fi un an greu, vom putea face față tuturor provocărilor pe care le avem în ceea ce privește gestionarea bugetului local”, a declarat primarul Cristian Merișanu.

Dincolo de cifre și de marile investiții preconizate pentru anul 2023, primarul municipiului Vulcan este mulțumit să în dezbaterea publică a Bugetului, cetățenii nu s-au rezumat în a ridica și o serie de probleme, ci au venit și cu o serie de soluții și măsuri pe care administrația și-a asumat să le aibă în vedere în activitatea anului 2023. ”Am înțeles din discuțiile cu cetățenii că unele teme precum: ecologizarea minei Paroșeni și a Preparației Coroești trebuie urmată de crearea unei zone industriale pentru potențiali investitori sau că se impune identificarea și luarea unor măsuri pentru ca persoanele juridice să își renoveze fațadele imobilelor pe care le dețin, ori realizarea unor parteneriate publice între GAL și mediul de afaceri, ca și probleme precum cele legate de canalizarea în Cartierul Micro3 sau reabilitarea blocurilor astfel încât localitatea să aibă o linie arhitecturală, sunt tot atâtea nevoi pe care oamenii le resimt și cărora administrația trebuie să le găsească un loc bugetat chiar din acest an”, a mai spus primarul Cristian Merișanu.

Bugetul local al municipiului Vulcan urmează acum să fie supus dezbaterii și aprobării Consiliului local, forul legislativ al administrației locale.